Kot je dejal po pogovorih, Moskva poziva k taki rešitvi spora med Srbijo in Kosovom, ki bo sprejemljiva za obe strani, stališče Rusije glede Kosova pa ostaja nespremenjeno. Vulin pa je sankcije zahoda zoper Rusijo označil za histerijo.

Lavrov je dejal, da bo Rusija sprejela takšno rešitev, ki bo sprejemljiva za Srbe in "srbskim prijateljem" ponudil vsestransko podporo za dosego tega rezultata, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Poudaril je, da bo Rusija še naprej podpirala Srbijo pri ohranjanju njene ozemeljske celovitosti. Moskva tako kot Beograd neodvisnosti Kosova ne priznava.

"Pozivamo k izvedljivi, vzajemno sprejemljivi rešitvi med Beogradom in Prištino na podlagi resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov št. 1244. Seveda mora biti najprej v skladu z mednarodnim pravom in jo mora odobriti Varnostni svet ZN-a," je dejal Lavrov.

Ključna tema pogovorov med Vulinom in Lavrovom je bila tudi vojna v Ukrajini. Vulin je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva opozoril, da je Srbija edina država v Evropi, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji in tako ni postala del protiruske histerije, poroča Tass.

Ruski zunanji minister je opozoril, da pogovori med srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem, ki so v četrtek potekali v Bruslju s posredovanjem EU-ja, niso prinesli nobenega napredka.

Po Lavrovovih besedah je to posledica politike Zahoda, ki je usmerjena v spodkopavanje vseh načel evropske varnosti, dogovorjenih v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Ta načela predvidevajo nedeljivo in enakopravno varnost, Rusija in Srbija pa sta jim zavezani, je pojasnil.