Potem ko so se štiri stranke maja dogovorile o koalicijski pogodbi in mandatarju, so se v torek dogovorili o strankarskem razrezu resorjev. Po besedah Wildersa bodo v kratkem znana tudi imena ministrov.

Dogovor o razdelitvi resorjev med strankami in o kandidatih za ministrske položaje je v torek v Haagu naznanil Wilders. Njegova stranka PVV bo tako prvič sodelovala v nizozemski vladi, se je pa sam zaradi nezadostne podpore moral odpovedati položaju predsednika vlade.

"Zelo smo veseli, da smo sklenili dogovor," je dejal Wilders. Natančno razdelitev resorjev in imena ministrov pa bodo po njegovih besedah objavili "v naslednjih nekaj urah ali dneh".

Koalicijske stranke so se že pred tem dogovorile, da približno polovica ministrov ne bo prihajala iz vrst političnih strank, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Potem ko je Wildersova skrajno desno stranka novembra lani zabeležila relativno zmago na parlamentarnih volitvah, je šele maja sklenila dogovor o koaliciji in kandidatu za mandatarja.

PVV je na volitvah v 150-članski parlament osvojila 37 sedežev in je za parlamentarno večino potrebovala podporo drugih strank.

Koalicijsko pogodbo je podpisala s konservativno stranko Nova družbena pogodba (NSC), desnosredinsko Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja ter populističnim Gibanjem kmetov in državljanov (BBB). Četverica strank ima v parlamentu skupno 88 sedežev.

Po poročanju nizozemske javne radiotelevizije NOS, ki se sklicuje na neuradne vire, bo PVV vodil pet ministrstev, med drugim za migracije, zdravje ter gospodarstvo.

Wilders je marca sporočil, da kljub relativni zmagi na novembrskih volitvah nima zadostne podpore med strankami za mandatarja. Novi predsednik vlade naj bi postal trenutno nestrankarski visoki uradnik na ministrstvu za pravosodje in nekdanji vodja nizozemske obveščevalne službe Dick Schoof.

Vsi kandidati za ministre bodo morali najprej prestati zaslišanja v parlamentu, konec junija pa naj bi prisegli na položajih, še piše DPA.