V pismu, ki ga je danes na slovesnosti ob podelitvi prebrala njegova žena Ayse Bugra Kavala, je Kavala poudaril, da nagrado posveča nezakonito zaprtim sodržavljanom.

Kavalo so turške oblasti aretirale oktobra 2017, lani pa je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi obtožb o sodelovanju v državnem udaru leta 2016. Poleg Kavale je sodišče na 18 let zapora obsodilo še sedem drugih obtožencev.

Evropsko sodišče za človekove pravice je v sodbi iz leta 2019 odredilo njegovo takojšnjo izpustitev, saj je ugotovilo, da so bile z njegovim priporom kršene njegove pravice in da je imel pripor prikrit namen, "da bi ga kot zagovornika človekovih pravic prisilili v molk". Leta 2022 je veliki senat sodišča potrdil, da Turčija ni izpolnila svojih obveznosti iz Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Letošnjo nagrado Vaclava Havla so danes podelili na slovesnosti ob začetku jesenskega plenarnega zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) v Strasbourgu.

V ožjem izboru sta bila še poljska odvetnica in zagovornica človekovih pravic Justyna Wydrzynska ter ukrajinski aktivist za človekove pravice Jevgenij Zaharov, so sporočili iz Sveta Evrope.

Nagrada Vaclava Havla za človekove pravice je poimenovana po nekdanjem češkem oporečniku in predsedniku. Vredna je 60.000 evrov, Parlamentarna skupščina pa jo od leta 2013 podeljuje borcem za človekove pravice.