Vendar ni niti najmanj zanesljivo, da mu bo uspelo dobiti potrebnih 217 glasov za izvolitev v celotnem predstavniškem domu.

Jordan je sredi tedna na internem glasovanju republikancev dobil manj glasov kot vodja večine v predstavniškem domu Steve Scalise iz Louisiane, vendar pa so nadaljnja interna glasovanja pokazala, da Scalise nima 217 glasov podpore, zato se je presenetljivo odločil za umik kandidature.

Kandidaturo je sicer zatem naznanil tudi Austin Scott iz Georgie, vendar pa ga je v medsebojni tekmi Jordan v petek premagal in ostal edini kandidat. Republikanci so nato potrdili njegovo nominacijo, čeprav je s 152 glasovi podpore ostal daleč od potrebnih 217, poroča Politico.

Glasovanje naj bi se zdaj preselilo v kongresno dvorano, Jordan pa bo konec tedna izkoristil za prepričevanje tistih, ki ga še ne podpirajo. Predstavniški dom o novem predsedniku ne bo glasoval pred ponedeljkom, saj so si republikanci po tednu dni zasedanj za zaprtimi vrati za konec tedna vzeli prosto.

Demokrati so za položaj predsednika predstavniškega doma nominirali svojega vodjo manjšine Hakeema Jeffriesa iz New Yorka, ki pa prav tako ne more računati na zadostno podporo, ker imajo z 221 sedeži v predstavniškem domu večino republikanci, demokrati pa jih imajo 212.

Nekaj demokratov in republikancev se je sicer medtem začelo dogovarjati o skupnem kandidatu, ki bi bil sprejemljiv za večino v obeh strankah.

"Republikanci lahko nadaljujejo kaos, ekstremizem in disfunkcionalnost ali pa se lahko tradicionalni republikanci ločijo od ekstremizma in se povežejo z demokrati za skupno pot naprej," je v petek izjavil Jeffries.

Predstavniški dom kongresa ZDA brez predsednika, ki vodi zasedanja, ne more opravljati zakonodajnega dela.

Prejšnjega predsednika spodnjega doma ameriškega kongresa, republikanca Kevina McCarthyja, so odstavili na predlog republikanca Matta Gaetza s Floride, ker se je z demokrati dogovarjal o proračunski porabi.

Za prvo odstavitev predsednika predstavniškega doma v zgodovini je glasovalo vseh 212 demokratov in osem republikancev.