Konflikt je najrevnejšo državo na Arabskem polotoku pahnil v eno najhujših humanitarnih kriz na svetu, poleg tega pa Jemnu grozijo tudi posledice globalnega segrevanja, saj huda suša in poplave ogrožajo številna življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Brez trajne podpore operacijam pomoči v Jemnu bodo življenja milijonov prebivalcev te države visela na nitki, prizadevanja za dokončno končanje konflikta pa bodo še zahtevnejša," so pri ZN-u zapisali v izjavi. Ob tem priznavajo, da močno povečane humanitarne potrebe po vsem svetu presegajo podporo donatorjev kot še nikoli doslej.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki se bo udeležil današnje donatorske konference v Ženevi, je ocenil, da ima mednarodna skupnost dovolj moči in sredstev za izhod iz krize. Lani je ZN za pomoč Jemnu zbral več kot 2,2 milijarde dolarjev, s čimer je lahko humanitarna pomoč vsak mesec dosegla skoraj 11 milijonov ljudi po vsej državi.

Jemen že vse od leta 2014 pretresa vojna, v kateri se uporniški hutijevci, ki jih podpira Iran, borijo proti mednarodno priznani vladi, ki jo podpira vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. V brutalnem nasilju je bilo ubitih več sto tisoč ljudi, milijoni pa so se znašli na robu lakote.

Sprti strani sta lani aprila privolili v prekinitev spopadov, ki je sprva trajala dva meseca, nato pa so jo za enako obdobje dvakrat podaljšali. Z 2. oktobrom se je iztekla, cilj ZN-a pa je bil, da bi jo podaljšali za pol leta in obenem sporazum o premirju razširili na nova področja, česar jim doslej ni uspelo doseči.