Sodnik Jon Tigar je politiko opredelil kot samovoljno in kapriciozno, njegova odločitev pa je zadnja pravna ovira za novo Bidnovo politiko, ki se je izkazala za učinkovito. Ministrstvo za pravosodje je že vložilo pritožbo.

Minister za domovinsko varnost ZDA Alejandro Mayorkas je sporočil, da sodna odločitev ne spreminja statusa na meji. "Tisti, ki ne bodo uporabili ene od številnih zakonitih poti, ki smo jih razširili, predvidoma ne bodo upravičeni do azila, in če ne bodo imeli razloga za bivanje, bodo predmet takojšnje odstranitve, najmanj petletne prepovedi vstopa in morebitnega kazenskega pregona zaradi nezakonitega ponovnega vstopa," je sporočil Mayorkas.

Tigar je podrobno opisal vrsto pravnih napak Bidnove politike, ki naj bi temeljila na zastarelih ali netočnih predpostavkah. Sodnik je izrazil posebno zaskrbljenost zaradi prizadevanj vlade, ki od prosilcev za azil zahtevajo, da se prijavijo le na nekaj posebej določenih prehodih.

Bidnova politika nekaterim migrantom preprečuje, da bi zaprosili za humanitarno zaščito, če nezakonito prestopijo mejo ali če med prečkanjem druge države na poti v ZDA najprej ne zaprosijo za varno zatočišče. Pravilo ne velja za otroke brez spremstva ali tiste, ki bežijo pred nevarnostjo.

Zagovorniki pravic prebežnikov trdijo, da Biden nadaljuje politiko Donalda Trumpa, medtem pa kongresni republikanci še vedno nenehno napadajo Bidna, da je na široko odprl mejo nezakonitim priseljencem.

Predstavniki Bidnove vlade kritike zavračajo. Trdijo, da nova politika ni podobna Trumpovi skoraj popolni prepovedi vstopa, ki se je sklicevala na izredne razmere zaradi pandemije covida-19.