Med protestniki je bil tudi župan L'Aquile Massimo Cialente. Foto: EPA
Med protestniki je bil tudi župan L'Aquile Massimo Cialente. Foto: EPA
Protest zaradi popotresne obnove

Nad neučinkovitostjo pri popotresni obnovi razočarani prebivalci L'Aquile si že več mesecev pri italijanski vladi prizadevajo za subvencije in odpravo plačila dajatev, da bi tako pomagali pri obnovi mesta in krajevnemu gospodarstvu, a z dozdajšnjimi ukrepi Rima niso zadovoljni, zato so se odločili svojo jezo izraziti na ulicah prestolnice, kjer se jih je zbralo okoli pet tisoč.

Manjši spopadi so se zgodili nedaleč od pisarne italijanskega premierja Silvia Berlusconija, ko so se protestniki skušali prebiti skozi policijsko zaporo. Pri tem sta se lažje poškodovala dva protestnika, ko je policija skušala obvladati množico nezadovoljnih prebivalcev. "Skupaj smo prišli prosit za pomoč in so nas pretepli," je bil komentar župana L'Aquile Massimo Cialente.

"Ne zmenijo se za nas. Ves denar so porabili za začasne domove, ki postajajo stalni, zdaj pa želijo, da bi plačevali še davke," je bil ogorčen eden izmed prebivalcev L'Aquile Ciro Imronta, ki je v potresu izgubil stanovanji v središču mesta, ki je več kot leto dni po potresu še vedno nedostopno.

Vlada se je odzvala hitro in ponudila, da bodo prizadeti v potresu namesto petih let opravičeni plačevanja davka prihodnjih deset let.

L'Aquilo je potres stresel 6. aprila lani in je zahteval 308 življenj, medtem ko je bilo skupno prizadetih okoli 120.000 ljudi. Več deset tisoč jih še vedno živi v hotelih, barakah in začasnih stanovanjih, ki jih je zgradila vlada.

Protest zaradi popotresne obnove