Zimbabvejske oblasti želijo odpraviti črni trg z osnovnimi dobrinami in tujimi valutami, zato so porušili naselja v predmestjih Harareja. Foto: epa
Zimbabvejske oblasti želijo odpraviti črni trg z osnovnimi dobrinami in tujimi valutami, zato so porušili naselja v predmestjih Harareja. Foto: epa
Robert Mugabe
Mugabe vlada s trdo roko Zimbabveju že 25 let. Foto: epa

Promet v zimbabvejski prestolnici je le neznatno manjši, tovarne in trgovine pa so bile odprte, saj je na delo prišla večina delavcev. Podobno naj bi bilo tudi drugod po državi.

Mnogi za neuspeh stavke krivijo opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe (MDC), ki se je šele v sredo pridružilo stavki, to pa naj bi odločilno vplivalo na javnost, ki se zato ni množično odzvala. Najmočnejšo opozicijsko stranko zadnje čase pretresajo spori v vodstvu stranke. Splošno stavko so sicer sklicale civilnodružbene skupine v Zimbabveju.

Bojkot poslancev opozicije
MDC pa je bojkotiral prvo zasedanje parlamenta, ki so ga izvolili marca na domnevno prirejenih volitvah, kjer je opozicija doživela hud poraz. Na volitvah je zmagala vladajoča stranka predsednika Roberta Mugabeja, ki je na oblasti že od leta 1980, ko je strmoglavil kolonialni režim.

Operacija rušenja domov
Zimbabvejska policija je prejšnji teden začela z uničevanjem barakarskih naselij, kjer naj bi cvetel črni trg z osnovnimi dobrinami, med njimi tudi sladkorjem in tujimi valutami. Z operacijo naj bi oblasti sušale izkoreniniti kriminal.

Buldožerji so rušili hiše, z domov pa je bilo po podatkih ZN-a pregnanih 200.000 ljudi, kar naj bi grozilo še dva do tri milijone prebivalcem. Policija je v operaciji aretirala 23.000 ljudi, z uničenjem domov pa oblasti skušajo zatreti privržence opozicije, ki jih je največ v mestih.