Policisti in varnostniki pregledujejo ulico The Mall v središču Londona. Foto: Reuters
Policisti in varnostniki pregledujejo ulico The Mall v središču Londona. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta bo na Irskem ostala štiri dni, v času njenega obiska pa bo v državi močno poostrena varnost. Foto: EPA
Irska
Čeprav večina Ircev podpira kraljičin obisk, se še vedno najdejo nasprotniki njenega obiska. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik londonske policije je povedal, da so v središču Londona razglasili "varnostni preplah", a ni želel izdati nobenih podrobnosti in tudi tega ne, ali je incident povezan s kraljičinim obiskom na Irskem ali z obiskom ameriškega predsednika Baracka Obame v Londonu prihodnji teden. "Varnostni pregledi potekajo v okolici ulice The Mall," je še povedal predstavnik.

Poleg tega je londonska policija od irskih odpadnikov prejela opozorilo, da je v središču britanske prestolnice bomba, v ločenem incidentu pa je policija pod nadzorom razstrelila sumljivo torbo v središču Londona, ki pa se je izkazala za neškodljivo. Ob tem je londonska policija sporočila, da se grožnja z Irsko povezanega terorizma ni povečala.

Prva monarhinja, ki gre po 100 letih na Irsko
Britanska kraljica Elizabeta II. bo v torek kot prva britanska monarhinja po 100 letih obiskala Irsko. Čas je očitno zrel za zgodovinski obisk prve britanske monarhinje, štiridnevno potovanje pa obkroža simbolika sprave, saj kraljica poudarja, da morata državi pokopati zgodovino, polno krvavih spopadov. Ob prizadevanjih za dosego trajne sprave se Elizabeta II. na obisku ne bo izognila niti nekaterim najobčutljivejšim točkam v irsko-britanskih odnosih.

Irski premier Enda Kerry je obisk označil za "simbol konca let delitev in začetek povsem novega odnosa", irska predsednica pa meni, da gre za zgodovinski dogodek. Večina Ircev, kar 81 odstotkov, pozdravlja kraljičin obisk, njemu pa niso preveč naklonjeni v severnoirski stranki Sinn Fein, političnem krilu zdaj že razpadle Irske republikanske armade (Ira).

Zaradi strahu pred morebitnimi napadi odpadnikov Ire bodo obisk spremljali poostreni varnostni ukrepi. Za varnost bo skrbelo približno 8.000 policistov in 2.000 vojakov, številne ulice v Dublinu bodo zaprte, irske oblasti pa so britanski policiji dovolile, da v Dublin pošlje oborožene policiste, ki bodo pomagali skrbeti za varnost.

Zadnji na Irskem kralj Jurij V.
Irska se je od britanske kraljevine odcepila leta 1922, a na Irsko kot v samostojno državo še ni stopil noben britanski monarh. Ko jo je leta 1911 kot zadnji obiskal kralj Jurij V., je bila Irska še del Združenega kraljestva. Kmalu potem so se z velikonočno vstajo leta 1916, ki so jo britanske sile surovo zatrle in usmrtile več voditeljev, začela krepiti prizadevanja za irsko neodvisnost. Po krvavi vojni leta 1922 so Irci neodvisnost tudi dosegli, pod britansko vladavino pa je ostal severni del otoka, Severna Irska.

Tudi tam so sledila desetletja nasilja med protestanti, ki so se zavzemali za ohranitev Severne Irske znotraj Velike Britanije, in katoličani, ki so se želeli pridružiti Irski. Šele leta 1998 sta strani dosegli velikonočni mirovni sporazum, ki je večinoma končal nasilje in odprl pot tudi izboljšanju odnosov med Veliko Britanijo in Irsko.

Ob kraljici na Irsko tudi Cameron in Hague
Kraljico bo v torek najprej sprejela gostiteljica, irska predsednica Mary McAleese, nato pa bosta skupaj položili vence v spominskem vrtu v Dublinu, posvečenem padlim v boju za irsko neodvisnost. V sredo bo Elizabeta II. obiskala stadion Croke Park, kjer so leta 1920 britanske sile v povračilnem napadu ubile 14 ljudi. Dogodek je bil pomemben v irskem boju za neodvisnost.

Kraljičin obisk na Irskem bo sovpadal tudi s prvim obiskom britanskega premierja Davida Camerona v tej državi. Cameron se bo udeležil več dogodkov, na katerih bo tudi kraljica, z zunanjim ministrom Williamom Haguom pa se bosta udeležila državniške večerje v sredo, kjer bo imela kraljica govor.

Obisk, v okviru katerega bo kraljica poleg Dublina obiskala še mesta Kildare, Tipperary in Cork, bo vključeval tudi nekaj bolj sproščenih priložnosti. Tako si bo Elizabeta II. ogledala tudi slovito pivovarno Guinness, državno kobilarno in tradicionalno tržnico.