Premier Nikola Gruevski je odstopil v petek. Foto: Reuters
Premier Nikola Gruevski je odstopil v petek. Foto: Reuters

Poslanci so izglasovali razpustitev parlamenta 24. februarja. Pred dnevi je odstopil že premier Nikola Gruevski, ki je s tem tudi odprl pot k predčasnim volitvam. Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je mandat za sestavo prehodne vlade podelil Emilu Dimitrijevu.

Odstop premierja 100 dni pred volitvami
V skladu z dogovorom, ki so ga lani poleti dosegli vladajoča stranka VMRO-DPMNE, opozicijski socialisti (SDSM) ter albanski stranki DUI in DPA, je moral premier odstopiti 100 dni pred načrtovanimi predčasnimi volitvami.

Makedonski politiki so dogovor sklenili, saj naj bi tako končali večmesečno politično krizo v državi. SDSM je vmes napovedal, da bo bojkotiral 24. april kot datum predčasnih volitev. Socialisti vztrajajo, da pogoji za volitve še niso bili izpolnjeni.

SDSM za poštene in demokratične volitve
"SDSM ne sprejema volitev brez svobodnih medijev in očiščenega volilnega imenika,"
je v parlamentu povedal predstavnik stranke Goran Sugareski in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal: "SDSM bo nadaljeval boj za poštene in demokratične pogoje za volitve z vsemi demokratičnimi sredstvi, ki jih imamo na voljo."

Makedonija je v globoki politični krizi že vse od aprila 2014, ko je opozicijski SDSM po parlamentarnih volitvah blokiral delo parlamenta, saj naj bi volitve zaznamovale prevare. Lani se je nato kriza še dodatno zaostrila, nato pa so glavne štiri makedonske stranke julija ob posredovanju EU-ja le dosegle dogovor o rešitvi.