Nekateri zavezniki Obame v kongresu so republikance obtožili, da se igrajo politične igrice z nacionalno varnostjo. Foto: EPA
Nekateri zavezniki Obame v kongresu so republikance obtožili, da se igrajo politične igrice z nacionalno varnostjo. Foto: EPA
Barack Obama
Bela hiša odločitev kongresa obžaluje. Foto: EPA

Resolucija Obame, ki predvideva podaljšanje vojaške operacije proti režimu voditelja Moamerja Gadafija za eno leto, je dobila 123 glasov podpore, 295 članov predstavniškega doma pa je glasovalo proti njej. Resoluciji nasprotujejo predvsem republikanci, proti njej pa so glasovali tudi številni demokrati, čeprav je državna sekretarka Hillary Clinton še dan prej pozvala, naj ameriško posredovanje podaljšajo. Izid glasovanja sicer nima neposrednega učinka na ameriško sodelovanje v vojaških operacijah v Libiji, a pomeni udarec za demokratskega predsednika, ki bo verjetno odmeval tudi v Tripolisu in državah članicah Nata.

Operacija krši zakonodajo?
Nasprotniki, med katerimi so ob republikancih tudi nekateri demokrati, trdijo, da tri mesece trajajoča operacija krši zakonodajo, saj naj bi jo moral odobriti kongres. Bela hiša sicer ne dvomi, da ima Obama ustavna pooblastila za sodelovanje v Libiji, ker ameriška vojska tam zagotavlja le podporo zvezi Nato in ima omejeno vlogo, ameriške vojske pa poleg tega tudi ni na terenu.

"Nenaden umik ameriške podpore misiji bi okrepil Gadafija in njegovo samozavest, da lahko s čakanjem prebrodi upor proti svoji oblasti. Ogrozil bi življenja civilistov. Svoje kolege pozivam: zaščitimo naša zavezništva in načelo človekovih pravic, ki jih branijo," je pred glasovanjem pozival demokrat Stany Hoyer.

Bela hiša razočarana
Bela hiša je izrazila razočaranje nad mešanim sporočilom, ki ga je poslal predstavniški dom z zavrnitvijo resolucije. "Razočarani smo nad glasovanjem. Mislimo, da zdaj ni čas, da se pošilja tako mešano sporočilo, kot se pošilja," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Zakon iz leta 1973, imenovan tudi resolucija o vojnih pooblastilih, predsedniku ZDA prepoveduje uporabo vojske v operacijah v tujini brez odobritve kongresa, če te operacije trajajo več kot 60 dni. Lahko se podaljšajo le enkrat za 30 dni. Predstavniški dom je tokrat proti vojaški operaciji glasoval prvič po letu 1999, ko je v času administracije predsednika Billa Clintona zavrnil odobritev ameriškega posredovanja v vojni v BiH-u.

"Ne" predlogu republikancev
Predsednik pa ni bil edini, ki je dobil simbolno klofuto; predstavniški dom je zavrnil tudi poskuse republikancev, da bi prekinili financiranje operacije v Libiji, čeprav je bila ameriška podpora operaciji Nata v tej državi v zadnjih tednih deležna številnih kritik kongresnikov. Tudi če bi resolucijo potrdili (proti njej je glasovalo 238, za pa je bilo 180 članov predstavniškega doma), bi bil to le simboličen znak, saj je malo verjetno, da bi predlog dobil podporo v senatu, zgornjem domu kongresa, kjer imajo večino demokrati.