Jörg Haider je umrl v prometni nesreči v soboto zgodaj zjutraj. Foto: EPA
Jörg Haider je umrl v prometni nesreči v soboto zgodaj zjutraj. Foto: EPA
Jörg Haider
Zadnje fotografije koroškega deželnega glavarja. Foto: www.24sata.hr
Naslednik Jörga Haiderja

"S tem želimo izraziti spoštovanje do Haiderja, ki je bil naš najaktivnejši sogovornik za oblikovanje evroregije," je v soboto dejal predsednik deželne uprave Renzo Tonda. Sožalje ob Haiderjevi smrti je izrazila tudi desničarska Severna liga. "Bil je politični vodja, ki se ni ustrašil tveganih poslov. V tem pogledu je bil podoben vodji Lige Umbertu Bossiju," je dejal senator iz vrst Severne lige Mario Pittoni.

Zavezništvo za prihodnost Avstrije (FBÖ) je za naslednika Haiderja na mestu deželnega glavarja predlagalo njegovega namestnika Gerhard Dörfler, na čelu stranke pa ga je že v soboto zamenjal Stefan Petzner.

Zadnje ure je preživel v nočnem klubu
Nemški Bild je objavil tudi zadnje Haiderjeve fotografije: zadnje ure svojega življenja je koroški deželni glavar preživel v nočnem klubu La Cabaret. Na objavljenih fotografijah je nasmejani Haider s klobukom v roki v družbi plavolaske. "Na zabavo smo povabili številne goste, tudi Haiderja. Mislili smo, da ne bo prišel, no, ko je vseeno prišel, pa i je rekel, da tega enostavno ni mogel zamuditi," je dejal organizator Hansjörg Berger, ki je dodal, da je bil Haider zvezda večera, in da alkohola ni niti poskusil. 45 minut po odhodu iz kluba je umrl v usodni prometni nesreči.

V nedeljo zvečer je v Celovcu potekala žalna maša za deželnim glavarjem, ki so se je udeležili številni žalujoči, med njimi njegova žena, dve hčerki in Haiderjev politični naslednik Stefan Petzner. Slednji je v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA zatrdil, da se bo v imenu stranke BZÖ udeležil pogovorov o oblikovanju nove avstrijske vlade. BZÖ je na volitvah 28. septembra zasedel četrto mesto.

K. T.

Naslednik Jörga Haiderja