"Proti izročitvi!" Plakat pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu. Foto: EPA

Navedbe, da na Švedskem ne spoštujejo pravic obtoženih, "so popolnoma nesprejemljive", je za švedsko tiskovno agencijo TT dejal Reinfeldt.

Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je v četrtek, ko je objavil odločitev o podelitvi azila Assangeu, med drugim dejal, da so se za to v veliki meri odločili, ker pravice obtoženih na Švedskem niso spoštovane. Assange se namreč boji, da bi ga Švedska, ki zahteva njegovo izročitev zaradi obtožb o spolnih napadih, izročila naprej ZDA, kjer pa bi mu zaradi izdaje državnih skrivnosti grozila celo smrtna kazen.


Že v petek je švedski zunanji minister Carl Bildt te navedbe zavrnil in zatrdil, da pravni in ustavni sistem na Švedskem "zagotavlja pravice vseh in vsakogar". Prav tako je zavrnil namige, da bi Švedska nameravala Assangea izročiti ameriškim oblastem. Bildta je danes podprl tudi Reinfeldt, ki sicer redko spregovori o mednarodnih zadevah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Assange je medtem še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel junija in zaprosil za azil, da ga Velika Britanija ne bi izročila Švedski. Pred veleposlaništvom pa še vedno vztrajajo tudi britanski policisti, ki tako preprečujejo, da bi Assange lahko zapustil veleposlaništvo in odpotoval v Ekvador.