Končno lepši časi za geje in lezbijke? Foto: EPA
Končno lepši časi za geje in lezbijke? Foto: EPA

Pravica do oblikovanja družine se nanaša na vse prebivalce Kalifornije, ne glede na njihovo spolno usmeritev, je zapisalo sodišče. Prepoved istospolnih porok so izglasovali leta 2000, potem ko so gejevski aktivisti v San Franciscu napovedali poroke.

V Kaliforniji so že dvakrat sprejeli zakone o uzakonitvi istospolnih porok, a je kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger obakrat vložil veto, odločitev pa preložil na vrhovno sodišče. Sodniki so s 4 proti 3 izglasovali, da je zakon iz leta 2000 diskriminatoren. "Omejevanje poroke na zvezo med moškim in žensko je protiustavno in mora biti umaknjeno iz statuta," je zapisal vrhovni sodnik Ron George.

Gejevska in lezbična skupnost se je odločitve vrhovnega sodišča zelo razveselila. "Sem globoko hvaležen. To je zgodovinski dan," je dejal odvetnik Dennis Herrera, ki je pred sodiščem zastopal interese homoseksualcev.

Kalifornija je tako na dobri poti, da po Massachusettsu postane druga ameriška zvezna država, ki dovoljuje istospolne poroke. Država je doslej že omogočala registracijo istospolnih partnerjev, kar jim daje enake pravne pravice in odgovornosti kot poročenim parom.

K. T.