Objekt je bil zelo dobro varovan. Foto: EPA
Objekt je bil zelo dobro varovan. Foto: EPA
Britanski policisti
Policija preiskuje sledi, ki jih je pustila dobro organizirana tolpa. Foto: EPA

Roparji so najprej zajeli upravitelja bančnih sefov in ga z ugrabitvijo njegove žene ter sina prisilili, da jim je omogočil vstop v močno zastražene prostore. Pri tem so grozili tudi 15 drugim pripadnikom varnostnega podjetja, ki varuje sefe.

Angleška centralna banka je potrdila, da je bilo ukradenega 25 milijonov funtov njenega denarja, po za zdaj nepotrjenih podatkih pa naj bi tatovi odnesli za 40 milijonov funtov gotovine, kar znaša okoli 70 milijonov dolarjev. Pristojne službe natančen znesek odnesenega denarja še ugotavljajo.

Upravitelja naj bi dva člana oborožene tolpe, preoblečena v policista, ustavila, ko se je vračal z dela, ga vklenila in odpeljala. Medtem so prav tako preoblečeni v policiste člani iste tolpe prišli na njegov dom in njegovi ženi ter sinu povedali, da je imel prometno nesrečo.

Oboroženi roparji so upravitelja k sodelovanju prisilili z grožnjami, da bodo ranili njegova najbližja. Tako jim je ponoči omogočil vstop do sefov, kjer so zvezali vse osebje in odnesli denar.

Največji rop do zdaj v zgodovini Velike Britanije se je zgodil predlani, ko so tatovi iz banke v Severni Irski odnesli 44 milijonov dolarjev gotovine. Za ropom naj bi stala neka veja Irske republikanske armade (IRA).