LRA je danes že močno oslabljen, a kljub temu je po ocenah ZN-a kriv za najmanj 150 napadov na civiliste lani v Kongu. Foto: Reuters
LRA je danes že močno oslabljen, a kljub temu je po ocenah ZN-a kriv za najmanj 150 napadov na civiliste lani v Kongu. Foto: Reuters
Joseph Kony
Konyja kljub številnim naporom še vedno niso ujeli. Foto: EPA

Dominic Ongwen naj bi bil ugrabljen kot desetletni otrok, ko se je v Ugandi odpravljal v šolo, nato pa so ga izurili za vojaka v LRA-ju, kjer si je pridobil sloves krutega in pogumnega borca. Danes šteje 34 let.

Ameriško zunanje ministrstvo je v torek sporočilo, da se je moški, ki je trdil, da je Ongwen, predal njihovim silam v Srednjeafriški republiki, ki velja za eno izmed oporišč zloglasne uporniške skupine, ki je znana po svoji krutosti. Drugače trdi uporniška skupina Seleka iz Srednjeafriške republike, ki je zatrdila, da so oni prijeli Ongwena in ga nato predali Američanom.

Prijetje Ongwena pomeni velik udarec za LRA, ki že skoraj tri desetletja ustrahuje prebivalstvo v tem delu Afrike. Skupino je v Ugandi leta 1987 ustanovil karizmatični voditelj Joseph Kony, za katerega njegovi privrženci verjamejo, da poseduje nadnaravne sposobnosti.

Njegov cilj je bil oblikovati državo, ki bi temeljila na desetih božjih zapovedi, vendar je skupina postala ena najbolj okrutnih v Afriki. Njeni pripadniki so znani po pohabljanju svojih žrtev in ugrabitvah otrok za borce ali spolne sužnje.

Žrtev in storilec
Pred desetletjem je Uganda uspela skupino pregnati s svojega ozemlja in od takrat so terorizirali dele Srednjeafriške republike, Demokratične republike Kongo in Južnega Sudana.

Leta 2011 so se lovu na Konyja pridružili tudi Američani, a voditelja do zdaj še niso uspeli izslediti. ICC je leta 2005 vložil obtožnico proti Konyju in več voditeljem LRA-ja, med njimi tudi proti Ongwenu, ki ga obtožujejo umorov in zasužnjevanja.

Položaj Ongwena je rahlo zapleten, saj je sam tako žrtev kot storilec zločinov, kar bi lahko pomenilo težave pri njegovem sojenju. Uganda je v skladu z zakonom o pomilostitvi iz leta 2000 oprostila več tisoč pripadnikov LRA-ja, vendar ni jasno, ali to pride v poštev tudi za obtožence ICC-ja.