Obami je v treh letih priljubljenost močno upadla. Foto: EPA
Obami je v treh letih priljubljenost močno upadla. Foto: EPA
61-letni teksaški guverner Rick Perry se naglo uveljavlja med republikanskimi kandidati. Foto: EPA

Upanje, ki je prevevalo Ameriko novembra 2008 po zmagi prvega temnopoltega predsednika ZDA, je tako nedvomno skopnelo, zdaj se porajajo le še strahovi, večinoma povezani z gospodarskim stanjem v državi.
Le še 43 odstotkov vprašanih v raziskavi časnika Washington Post in TV-mreže ABC podpira delo predsednika - najmanj do zdaj.
Podobno kažejo tudi rezultati raziskave Politico/George Washington University, po kateri ima Obama 45-odstotno podporo (7-odstotni padec od maja) - posledica njegove predstave v kongresu pri iskanju rešitve iz finančne krize. Propadajoče gospodarstvo, še zlasti visoka raven nezaposlenosti (9,1 %), je nedvomno glavna tema med volivci in razlog, zakaj Obami padajo ratingi.

"Številke niso dobre, a še vedno nas od volitev loči 14 mesecev," je za Guardian povedal Norm Ornstein, politični analitik na Inštitutu American Enterprise. "Zelo veliko se lahko zgodi v 14 mesecih ... ne bi ga odpisal." Orstein še pravi: "Če lahko kar koli služi kot alarm - kot da ne bi imeli že dovolj alarmov -, so te ankete." Ob tem je dodal še, da bi moral Obama pri rokovanju z republikanci postati "bolj bojevit".
Republikanci še vedno slabše
A Obamovi ratingi so kljub vsemu še vedno boljši od kongresnih republikancev, njegovih nasprotnikov v zadnji veliki bitki glede porabe denarja. Le 28 odstotkov vprašanih podpira delo republikancev v kongresu, 68 odstotkov pa njihovega dela na podpira, kar je najslabša podpora republikancem po poletju 2008.

Medtem pa med republikanskimi predsedniškimi kandidati svoj nagli pohod proti vrhu nadaljuje teksaški guverner Rick Perry - čeprav se je tekmi pridružil šele prejšnji mesec.
Po anketi Politica uživa 36 odstotkov podpore, nekdanji guverner Massachusetsa Mitt Romney, prejšnji favorit, jih ima 17 odstotkov, "čajankarica" Michele Bachmann in svobodnjaški teksaški kongresnik Ron Paul uživata vsak po 10 odstotkov podpore.