Grof in grofica Wesseška sta se poročila junija 1999 in imata dva otroka, lady Louise Windsor (9) in petletnega Jamesa, vikonta Severna. Foto: EPA
Grof in grofica Wesseška sta se poročila junija 1999 in imata dva otroka, lady Louise Windsor (9) in petletnega Jamesa, vikonta Severna. Foto: EPA

Tridnevni obisk najmlajšega sina britanske kraljice Elizabete in njene najljubše snahe organizira britansko veleposlaništvo, namenjen pa je, kot so zapisali na veleposlaništvu, promociji britanske dediščine in inovacij, ustvarjanju poslovnih priložnosti in krepitvi odnosov s Slovenijo.

V ospredju bo njuna udeležba na dogodkih v okviru Velikih britanskih dni (Great British Days), namenjenih promociji britanske kulture. Poleg srečanja z državnim vrhom (že danes ju bo sprejela Alenka Bratušek, v četrtek pa Borut Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković) se bosta na Bledu udeležila tudi sprejema udeležencev "turneje" britanskih avtomobilov Rolls Royce. Člani avtomobilskega kluba 20 Ghost Club so ob 100-letnici vozniške preizkušnje pripravili popotovanje po alpskih cestah Avstrije, Italije, Slovenije in Hrvaške.

V ospredju tudi krepitev gospodarskega sodelovanja
Obisk je namenjen tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja - veleposlaništvo pod vodstvom Andrewa Pagea poudarja, da je Slovenija "cenjena partnerica Velike Britanije v EU-ju", saj si med drugim delita cilje glede konkurenčnosti in širitve. Princ Edward bo tako častni govorec na poslovnem zajtrku na temo podjetništva mladih, ki ga pripravlja britansko-slovenska gospodarska zbornica v sodelovanju z britanskim veleposlaništvom. Gre za začetek razprave o enem od področij, ki ga bo obravnaval letošnji Strateški forum Bled mladih - Poslovanje: Nova orodja, nova pravila.

Sophie, grofica Wesseška, pa bo medtem obiskala univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča, kjer se bo udeležila predstavitve košarke na vozičkih, se srečala z najmlajšimi uporabniki rehabilitacijskega centra Soča in si ogledala razvojni oddelek inštituta. V Kamniku si bo ogledala tudi predstavitev terapevtskega jahanja.

Podelil bo priznanja MEPI
Princ Edward bo v okviru obiska podelil tudi zlata priznanja udeležencem Mednarodnega priznanja za mlade - MEPI, programa za spodbujanje dosežkov mladih, ki deluje pod okriljem fundacije Duke of Edinburgh's Award (Nagrada vojvode Edinburškega - po ustanovitelju, princu Filipu), to pa vodi princ Edward.

Grof in grofica Wesseška se bosta srečala tudi z mentorji in sodelujočimi na delavnici o trajnostnem modnem oblikovanju - pri pripravi delavnice sodeluje tudi prestižna londonska šola modnega oblikovanja London College od Fashion, katere pokroviteljica je Sophie Wesseška. V okviru obiska bosta princ Edward in Sophie obiskala tudi Britansko mednarodno šolo v Ljubljani in se udeležila praznovanja rojstnega dne kraljice Elizabete II.