Princ Harry poveljuje enajstim možem v svoji enoti. Foto: Reuters
Princ Harry poveljuje enajstim možem v svoji enoti. Foto: Reuters

Odhod tretjega v vrsti za britanski prestol v Irak je v izjavi spodnjemu domu parlamenta potrdil obrambni minister Des Browne.

Vojaški polk Blues and Royales, v katerem služi princ Harry, naj bi v nemirno državo odšel maja, tam pa naj bi ostal šest mesecev. Princ bi tako postal prvi član kraljeve družine, ki bi odšel na bojno črto po letu 1982, ko je princ Andrew sodeloval v falklandski vojni kot pilot helikopterja.

Sodelovanje kraljeve družine v vojski pa že tradicija. Princ Charles je pilot in poveljnik bojne ladje, Harryjev dedek prince Philip pa si je med drugo svetovno vojno ustvaril ugledno vojaško kariero.

Princ Harry je diplomiral na akademiji Sandhurs aprila lani, oktobra pa je postal poveljnik oklepne enote, ki skrbi za razgledovanje po terenu in lahko pri tem uporablja štiri lahko opremljene tanke. V Iraku bo poveljeval 12 vojakom s štirimi oklepniki.

Blues and Royales je sicer ena najstarejših in najbolj cenjenih čet britanskih vojaških sil. Njeni pripadniki so v zadnjem času sodelovali tudi na Kosovu in v BiH-u.