Obama je bil novembra izvoljen za 44. ameriškega predsednika. Foto: EPA
Obama je bil novembra izvoljen za 44. ameriškega predsednika. Foto: EPA
George Bush
Bush se že poslavlja od svojega razkošnega doma, v katerem je bival osem let. Foto: EPA
Lyndon Johnson
Do zdaj je največ ljudi prisostvovalo prisegi predsednika Johnsona.

Ne le zato, ker dobivajo ZDA prvega temnopoltega predsednika, marveč tudi zaradi zanimanja domače in tuje javnosti, pričakovanj izhoda iz gospodarske in finančne krize ter zunanjepolitičnih zapletov, v katere se je vpletel odhajajoči predsednik Bush. Povrhu vsega izvolitev Baracka Obame vrača zaupanje v ameriško demokracijo, med drugim tudi zaradi nesporne premoči pri izidu volitev, ki so bile v preteklosti dvakrat sporne. Rekordno visoka v primerjavi s prejšnjimi volitvami je bila tudi volilna udeležba. Pomenljivo je nazadnje tudi to, da ima demokratska stranka poleg izvoljenega predsednika večino v obeh domovih kongresa.

Inavguracijo Baracka Obame si boste lahko ogledali tudi v živo na TV SLO 2 (začetek ob 16.00) in na MMC-jevem kanalu.

Torkove slovesnosti v Washingtonu bodo neposredno (radio, TV, novi mediji) prenašali skoraj po vsem svetu.

Washington z bogato zgodovino
Že dogajanje v glavnem mestu Washingtonu D. C., ki je bilo pomembno prizorišče med državljansko vojno (1861-1865), ko je šlo za odcepitev južnih držav zaradi sporov o suženjstvu in enakopravnosti črncev, bo nekaj posebnega.

Mnogi se bodo spomnili tudi na april leta 1968, ko je bil ubit Martin Luther King in so razjarjeni temnopolti prebivalci začeli požigati hiše v glavnem mestu, ki je zatem - podobno kot druga ameriška mesta - teden dni živelo s policijsko uro.

Barack Obama se je na prevzem oblasti v Washington pripeljal z vlakom iz Philadelphie tako kot 16. predsednik Abraham Lincoln leta 1861, ki je tedaj napovedal odpravo suženjstva in enakopravnost črncev. V Washingtonu so se medtem že začele raznovrstne prireditve in proslave.

Napovedujejo, da bo Washington doživel največji obisk v vsej svoji zgodovini. Pričakujejo okoli 4 milijone obiskovalcev (dozdajšnji rekord so dosegli ob zaprisegi Lyndona Johnsona januarja leta 1965 - 1,5 milijona).

Hoteli že razprodani
Hotelske sobe, katerih cena preseže tudi 1.000 dolarjev, so razprodane. Mnogi prebivalci glavnega mesta si obetajo dober zaslužek od oddajanja sob in stanovanj. 5.000 dolarjev za najem stanovanja z lepim razgledom je, kljub krizi, nekaj običajnega. Nekdanji predsedniški kandidat Fred Thomson je svoje dvoinpolsobno stanovanje oddal za 30.000 zelencev. V sorazmerno majhnem mestu (manj kot 600.000 prebivalcev) primanjkuje tudi parkirišč.

Največ težav pričakujejo s prevozom. Čez večino mostov na reki Potomac bo mogoče peljati le s posebnimi dovoljenji. Središče mesta bo zaprto za avtomobile. Bojijo se, da niti podzemeljska železnica, ki je ena najmodernejših v ZDA, ne bo kos povpraševanju.

Prestolnica že praznuje
Že zdaj pa v glavnem mestu ZDA skrbijo za dobro voljo. Sicer stroge mestne oblasti so barom dopustile, da strežejo alkohol do 4. ure zjutraj, restavracije pa lahko delati kar 24 ur, čeprav je nekaj konservativnih senatorjev ostro protestiralo. O varnostnih ukrepih raje ne bomo govorili. Obamo so, tudi zaradi barve kože, razglasili za najbolj ogroženega predsednika ZDA do zdaj, zato potrebuje najvišjo stopnjo varovanja.

Koliko bosta Obama in Biden zaslužila?
Morda še to: novi predsednik ZDA prejme 400.000 dolarjev obdavčene letne plače in dodatek za stroške pri opravljanju dolžnosti v znesku neobdavčenih 50.000 dolarjev. Poleg tega lahko na leto porabi 100.000 dolarjev za potne stroške in 19.000 dolarjev za predstavljanje ob tem (zneska nista obdavčena). V to ne sodijo stroški v Beli hiši, vključno s pogostitvami (tako imenovane kave in kosila slovenskega premierja), in stroški vzdrževanja Bele hiše ter urada (3.850.000 dolarjev).

Novi podpredsednik ZDA, nekdanji demokratski senator iz Delawara, Joe Biden bo prejemal obdavčeno letno plačo, ki znaša 221.100 dolarjev, in 90.000 neobdavčenih dolarjev za opravljanje funkcije.

Boris Bergant