Volilne raziskave kažejo, da Berlusconi diha za ovratnik nekdanjemu predsedniku Evropske komisije. Foto: EPA
Volilne raziskave kažejo, da Berlusconi diha za ovratnik nekdanjemu predsedniku Evropske komisije. Foto: EPA
Prvo predvolilno soočenje v studiu prvega programa RAI
V 90-minutnem soočenju, ki ga je vodil Clemente Mimun, sta imela Berlusconi in Prodi dve minuti in pol časa za odgovor na posamezno vprašanje. Foto: EPA

V besednem soočenju sta se opozicijski voditelj Romano Prodi in premier Silvio Berlusconi dotaknila vseh področij, največ pozornosti pa sta namenila gospodarstvu, ki trenutno dosega najslabše rezultate med članicami EU-ja.

O težavah z uvedbo evra je Berlusconi dejal, da je bila skupna evropska valuta uvedena prehitro, voditelj levosredinske Unije pa mu je očital, da je vlada naredila premalo, da bi preprečila vrtoglavo zvišanje cen, ki je sledilo uvedbi.

Dotaknila sta se tudi vprašanja migrantov, ki so včeraj množično preplavili poštne urade v Italiji, da bi vložili prošnjo za pridobitev delovnih dovoljenj.

Po najnovejših raziskavah ima Prodijeva levosredinska Unija pred Berlusconijevo Hišo svoboščin okoli štiri odstotke prednosti. Četrtina volivcev je še neopredeljena.

Glede Irana oba za mirno rešitev


Po mnenju analitikov je bilo prvo soočenje, ki je potekalo po strogih pravilih in brez navzočnosti gledalcev, presenetljivo mirno, analize pa kažejo, da je Prodi zasenčil vodjo Hiše svoboščin.

Edina zunanjepolitična tema, o kateri sta spregovorila, je bil zaplet z Iranom, glede katerega oba upata, da se bo rešil po diplomatski poti in brez vojaškega posega.

Berlusconi proti togim pravilom debat
Obe stranki volivcem, ki bodo 9. in 10. aprila odločali o novi vladi, obljubljata znižanje davkov in zaščito socialno najšibkejšim.

V sklepnem nagovoru je Berlusconi okrcal stroga pravila predvolilnih debat, ki po njegovem mnenju ne omogočajo razvijanja misli, volivce pa je pozval, da naj glasujejo za njegovo stranko, ki se zavzema za pravice Italijanov in ne za levico, ki združuje stranke nekdanje ideologije, ki jo je zgodovina že zavrgla. Prodi je zagotovil, da bo ob morebitni izvolitvi vse moči usmeril v boljše šole, več delovnih mest in boljšo prihodnost mladih.