Prodi je edini italijanski politik, ki je na volitvah leta 1996 premagal takratnega in zdajšnjega premierja Silvia Berlusconija. Foto: EPA
Prodi je edini italijanski politik, ki je na volitvah leta 1996 premagal takratnega in zdajšnjega premierja Silvia Berlusconija. Foto: EPA

Nekdanji predsednik Evropske komisije je prepričan, da vojna ni pomagala v boju proti terorizmu, sam pa v Irak ne bi nikoli poslal okoli tri tisoč vojakov, kolikor jih je trenutno tam.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je tesen zaveznik ameriškega predsednika Georgea Busha, Rim pa je pomemben del koalicijskih sil v Iraku.

Parlamentarne volitve bodo spomladi prihodnje leto, javnomnenjske raziskave pa trenutno bolje kažejo levici pod vodstvom Prodija, ki je že bil italijanski premier.

Prodi si je za glavno nalogo v primeru zmage na volitvah zadal oživitev gospodarstva, saj po njegovem mnenju Italija potrebuje nujno ukrepanje, da bi se izkopala iz recesije in uravnovesila porabo javnih izdatkov.

Priseljevanje je potrebno
Za oživitev gospodarstva je po Prodijevih besedah nujna tudi aktivna politika priseljevanja, ki bi Italiji zagotovila potrebno delovno silo. Stroge zakone o priseljevanju, ki jih je sprejela vlada pod vodstvom Berlusconija, je Prodi označil za čisto represijo.

V času vladanja premierja Berlusconija se je gospodarska rast upočasnila, Italija pa je že večkrat prekršila pravila o proračunskem primanjkljaju, ki so določena za države članice EU-ja, ki so sprejele evro.

Zapatero ljubši od Blaira
Na vprašanja novinarjev je Prodi odgovarjal v Klubu tujih poročevalcev v Rimu, kjer je predstavil prednostne naloge svoje vlade, če bi levica zmagala na volitvah. Ko so ga vprašali, kateri izmed dveh vplivnih levosredinskih voditeljev, španski premier Jose Luiz Zapatero ali britanski premier Tony Blair, mu je bližje, je Prodi odgovoril, da je to Zapatero, saj pri Blairu pogreša zavezanost EU-ju.