Policija je preprečila demonstrantom, da bi prišli do poslopij bank. Foto: Reuters
Policija je preprečila demonstrantom, da bi prišli do poslopij bank. Foto: Reuters

Člani gibanja Okupirajmo se od srede zbirajo v Frankfurtu, v bližini sedeža Evropske centralne banke, kjer želijo politiki in bančnikom sporočiti, da nasprotujejo varčevalnim ukrepom, odločitvam bankirjev in finančni politiki Evropske unije. Zahtevajo Evropo pravic, blaginje in resnične demokracije.

Oblasti so prepovedale demonstracije
Mestne oblasti so se na proteste dobro pripravile, saj vsa poslopja varuje množica policistov, v središču mesta pa velja tudi prepoved vseh aktivističnih zbiranj. Že v četrtek so več članov gibanja priprli, med njimi naj bi bili tudi Slovenci. Zdaj so protestniki skušali prebiti zapore pred bančnimi stavbami, a so jih policisti ustavili. Pri tem je prišlo do prerivanja.

Po besedah protestnikov so banke sicer zaprle svoja vrata, zaposlenim pa dale dva prosta dneva. Središče mesta je tako precej prazno, kar protestnike veseli, saj ga bodo lahko zapolnili s svojimi vsebinami.

V soboto več deset tisoč protestnikov
Vrhunec demonstracij bo v soboto, ko pričakujejo okoli 40.000 udeležencev, za varnost pa bo skrbelo več kot 5.000 policistov.

Z dnevi akcije, kot so dogajanje poimenovali v Rogu, želijo opozoriti na poskuse finančnega kapitalizma, da si dokončno v celoti prilasti oblast nad vsemi področji družbenega življenja. "Če ti poskusi uspejo, bomo v prihodnje vsi živeli veliko težje," so prepričani.