Med protestniki so različne skupine anarhistov, protikapitalistov in protiglobalistov. Foto: EPA
Med protestniki so različne skupine anarhistov, protikapitalistov in protiglobalistov. Foto: EPA
Protestniki so se zbrali na trati nedaleč od hotela, ki bo gostil svetovne voditelje. Foto: EPA
Zaradi spopadov s protestniki je morala policija okrepitve pripeljati s helikopterjem. Foto: EPA
Protestniki so se že spopadli s policisti. Foto: EPA

Popoldanski protesti so se sicer začeli mirno, nato pa je policija protestnike razgnala stran od varnostne ograje okoli hotela, kjer med vrhom G-8 prebivajo voditelji industrijsko najbolj razvitih držav in Rusije.

Ranjeni policisti
Zjutraj so se protestniki, ki so nastanjeni v Sterlingu, ob zapuščanju tabora spopadli s policisti. V spopadih je bilo ranjenih osem policistov, aretirali pa so 60 protestnikov.

Demonstranti so v policiste metali različne predmete, 20 protestnikov pa je 13 kilometrov južno od Gleneaglesa ustavilo promet na avtocesti. S ceste jih je uspela pregnati šele policija.

Banket za začetek
Voditelje držav skupine G-8 so v strogo zastraženi hotel, kjer bodo bivali za čas vrha, pripeljali s helikopterji, tako da so si lahko iz zraka ogledali množico protestnikov, ki se je zbrala pred varnostno ograjo okoli hotela.

Začetek vrha so voditelji zaznamovali z banketom, ki ga pripravlja britanska kraljica Elizabeta II. Britanski premier Tony Blair, ki predseduje G-8, si je kot poglavitna cilja zastavil zmanjšanje revščine in pomanjkanja v Afriki ter preprečevanje podnebnih sprememb.

Po mnenju Blaira bi lahko glede Afrike voditelji G-8 našli skupno točko, pri podnebnih spremembah pa naj ne bi bilo veliko možnosti za dogovor. Na vrh so povabljeni tudi predstavniki Kitajske, Indije, Brazilije, Južnoafriške republike in Mehike, saj gospodarstva teh držav prispevajo velik delež pri onesnaževanju zraka.

K odpisu dolga so članice skupine G-8 pozvali tudi afriški voditelji, ki so se sešli na vrhu Afriške unije v Libiji.

Poostrena varnost
Varnost so poostrili po vsej Škotski, skupaj pa naj bi voditelje skupine G-8 varovalo skoraj 11.000 policistov. Gre za največjo varnostno operacijo v zgodovini Velike Britanije.