Pred parlamentom se je zbralo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo odstop vlade. Foto: Reuters
Pred parlamentom se je zbralo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo odstop vlade. Foto: Reuters
Sofija
Neuradni organizatorji protestov pravijo, da bodo ubrali drugačen pristop. Foto: Reuters

Protestniki so vzklikali "mafija" in "odstop", poslance in ministre, ki so vstopali v stavbo bolgarskega parlamenta, pa so izžvižgali. Plenarno sejo parlamenta, predvideno za danes, so zaradi nezadostnega števila poslancev preložili. Protestniki so nezadovoljstvo izrazili tudi z metanjem paradižnikov, jajc in toaletnega papirja v parlament, protestno gibanje pa je pred tem preko družbenih omrežij ljudi pozvalo k simboličnemu pitju kave pred parlamentom.

S protestniki se je skušala pogovoriti podpredsednica parlamenta Maja Manolova, a njen poskus ni bil uspešen, zato je napovedala, da si želi pogovore s predstavniki protestnikov, na katerih bi lahko podali svoje predloge za spremembo volilne zakonodaje, ki jo obravnava parlament.

Na ulice zaradi spornega imenovanja
Svoje nezadovoljstvo z bolgarskimi oblastmi protestniki izražajo že dva tedna, na ulice pa jih je pognala odločitev vlade, da na čelo nacionalne varnostne agencije Dans imenuje 32-letnega poslanca stranke turške manjšine MRF in medijskega mogotca Deljana Pejevskega. Imenovanje so po ostrem odzivu javnosti, ki je prepričana, da je Pejevski podkupljiv, takoj preklicali, Pejevski pa se je odpovedal položaju, a to protestnikov, razočaranih nad politično elito, ni prepričalo.

Protestniki, ki se jih je od sredine junija na protestih vsak dan zbralo med 7.000 in 10.000, zdaj zahtevajo odstop premierja Orešarskega, ki je svoj mandat začel šele pred slabim mesecem. Ta je možnost odstopa že zavrnil in opozoril, da bi padec njegove vlade še poslabšal gospodarski in socialni položaj države.

"Zdaj moramo nastopiti ostreje"
Trojica neuradnih vodij protestov je v pogovoru za zasebno televizijo bTV napovedala, da bodo protesti ubrali novo pot. "Miroljubni pohodi po središču Sofije v dveh tednih niso pripeljali do nikakršnega rezultata. Politiki nas niso slišali. Zdaj moramo nastopiti ostreje," je povedal pisatelj in režiser Dimitar Kotzev.

Znani bolgarski disident iz časa komunizma Edvin Sugarev je iz protesta proti vladi napovedal gladovno stavko. "Pojdite v miru gospod šef vlade, dokler še je mir v Bolgariji," je zapisal v odprtem pismu, ki ga je naslovil tudi na bolgarskega predsednika Rosena Plevneljeva in veleposlanike držav članic Evropske unije.