Mihail Sakašviliju je kot predsedniku Gruzije med letoma 2003 in 2013 uspelo v državi odpraviti korupcijo in oživiti gospodarstvo. Foto: EPA
Mihail Sakašviliju je kot predsedniku Gruzije med letoma 2003 in 2013 uspelo v državi odpraviti korupcijo in oživiti gospodarstvo. Foto: EPA

Sakašvili je bil goreč podpornik prozahodne revolucije v Ukrajini leta 2014, ki je privedla do strmoglavljenja proruskega predsednika države in približevanja te nekdanje sovjetske republike EU-ju. Njegov odstop mora sprejeti še Porošenko, ki mu ga je že ponudil, je pojasnila Sakašvilijeva tiskovna predstavnica.

Kot guverner Odese je zadnjih 18 mesecev pogosto prihajal v konflikt z nekaterimi člani ožjega kroga prozahodnega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka; pogosto so ga obtoževali, da ima sam prevelike politične ambicije.

Sit neizpolnjenih obljub
V Odesi je danes 48-letni Sakašvili dejal, da je sit neizpolnjenih obljub, Porošenka pa je obtožil, da podpira kriminalne klane v regiji in da ropa Ukrajince. Kot primer je navedel načelnika regionalne policije, ki je bil po vrsti let prvi, ki ni prejemal podkupnin, a so mu oblasti odvzele večino pristojnosti in ga z vseh strani napadale. Načelnik policije je nato odstopil.

"Zelo imam rad to regijo, vendar sem se odločil za odstop in začetek nove etape boja," je dejal Sakašvili in obljubil, da bo nadaljeval boj za odpravo korupcije v Ukrajini. "Združili se bomo in končali ta boj ter Ukrajino popeljali do zmage," je dodal.

Pred imenovanjem za guvernerja je Sakašvili sicer dobil ukrajinsko državljanstvo. Od takrat je prozahodne ukrajinske oblasti že večkrat obtožil korupcije.