Kandidati za Ovalno pisarno bodo volivce prepričevali, naj glasujejo zanje, na različne načine. Foto: Reuters
Kandidati za Ovalno pisarno bodo volivce prepričevali, naj glasujejo zanje, na različne načine. Foto: Reuters

Čas za vprašanje, kdaj naj odidemo iz Iraka, je bil še pred odhodom tja.

Barack Obama v soočenju na YouTubu
Priljubljeni Barack Obama
Obama je daleč najbolj uspešen pri zbiranju denarja. Bo to dovolj, da bo prehitel Clintonovo? Foto: Reuters
Volilno soočenje v Charlestonu

Osem demokratskih kandidatov je odgovarjalo na različna vprašanja, od vojne v Iraku do istospolnih vprašanj, ki so jih uporabniki spleta poslali v obliki 30-sekundnih videov na YouTubu. Selekcijo 39 vprašanj izmed 3.000 poslanimi videi je opravila ekipa CNN-ovih strokovnjakov, osmerica kandidatov pa je v soju luči odgovarjala tudi na nekatera zelo osebna vprašanja.

Analitiki so soočenje, ki sta ga izvedli ameriška televizijska družba CNN in YouTube, označili za zgodovinski dogodek v kampanji in napovedujejo velik pomen spletnega videa ter socialnih mrež, kot je Facebook, v tekmi za zmago na volitvah jeseni 2008. Republikanski kandidati bodo prek YouTuba na vprašanja prvič odgovarjali 17. septembra na Floridi.

Noben kandidat ni blestel
Pri izdelavi spletnih mrež je zaenkrat daleč najuspešnejši demokratski senator Barack Obama, ki je v soočenju ostro napadel svoje nasprotnike, ki so v kongresu podprli invazijo na Irak leta 2003. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da noben kandidat ni posebej izstopal.

Tema, ki dviga temperaturo med Američani, je tudi poroka istospolnih partnerjev, glede katere so mnenja deljena tudi med kandidati. Kandidat iz Ohia Dennis Kucinich je dejal, da se bo zavzel za istospolne poroke, medtem ko jim Chris Dodd iz Connecticuta in John Edwards iz Severne Karoline nasprotujeta. Približno deset uporabnikov spleta, ki so poslali vprašanja, so povabili na soočenje v Južno Karolino, kjer so lahko poklepetali s kandidati za naslednika zdajšnjega predsednika Georgea Busha.

Med demokratskimi kandidati javnomnenjske raziskave še vedno najbolje kažejo nekdanji ameriški prvi dami Hillary Clinton. Za petami ji je Obama, ki je tudi najuspešnejši pri zbiranju sredstev za volilno kampanjo. Samo v drugem četrtletju je zbral več kot 30 milijonov dolarjev, medtem ko je Clintonova zbrala nekaj več 27 milijonov dolarjev.

Čas za vprašanje, kdaj naj odidemo iz Iraka, je bil še pred odhodom tja.

Barack Obama v soočenju na YouTubu
Volilno soočenje v Charlestonu