Barikade na glavnih prometnicah v mestu. Foto: Reuters
Barikade na glavnih prometnicah v mestu. Foto: Reuters
Opustele ceste v tajski prestolnici. Foto: EPA
Opozicija je napovedala, da se predčasnih volitev ne bo udeležila. Foto: EPA

Protestniki so postavili barikade in zavzeli ključna križišča. "Izvajamo državni udar. Ljudski državni udar," je dejal voditelj protestnikov Suthep Taugsuban. "Ne potrebujemo vojske. Pozivamo pa vse javne uslužbence in policijo, naj se nam pridružijo," je še dodal.

Na protestih, na katerih se je po navedbah opozicije zbralo 180.000 ljudi, po podatkih policije pa 60.000, je vladalo mirno vzdušje. Številni protestniki so na zbirnih točkah posedali na tleh, spopadov s privrženci premierke ni bilo. Prav tako se je ob strani držalo kakih 15.000 pripadnikov varnostnih sil. V 12-milijonskem mestu so bile zaprte številne šole, mnoga podjetja pa so svojim zaposlenim naročila, naj ostanejo doma.

Mnogo delavcev ostalo doma
Številna podjetja so zaposlenim naročila, naj ostanejo doma, drugi pa so se na pot v mesto podali z javnim prevozom, predvsem železnico, ki deluje nemoteno. Letalski promet poteka brez zapletov.

Protestniki so že pred časom napovedali, da bodo današnji dan začeli z "zaprtjem" Bangkoka. Prestolnico naj bi do predčasnih parlamentarnih volitev 2. februarja povsem paralizirali. Ob blokadi glavnih križišč v mestu so grozili tudi s prekinitvijo oskrbe vladnih poslopij z vodo in elektriko.

Opozicija bo bojkotirala volitve
Politično prizorišče na Tajskem je že več tednov zelo razburkano. Glavna opozicijska stranka je odločena bojkotirati predčasne parlamentarne volitve, ki jih je premierka Jingluk Šinavatra sklicala decembra, da bi pomirila več tednov trajajoče množične protivladne proteste v državi, najhujše po letu 2010.

A to opozicije ni pomirilo, saj zahteva takojšen odstop vlade in nato oblikovanje neizvoljenega "ljudskega sveta", ki bi najprej izvedel določene nujno potrebne reforme in šele nato razpisal volitve. Vodja protestnikov Suthep je danes ponovil, da pogovorov o preložitvi volitev, ki jih za sredo z vsemi vpletenimi stranmi načrtuje vlada, ne bo. Vnovič je zahteval, naj vlada odstopi, klan Šinavatra pa izgine iz politike.

Bo vojska ostala nevtralna?
Politično nasilje Tajsko pesti, odkar je bil v vojaškem udaru leta 2006 strmoglavljen starejši brat zdajšnje premierke milijarder Taksin Šinavatra, ki zdaj živi v izgnanstvu v tujini, a je še vedno zelo priljubljen med ljudmi. Opozicija vladi očita, da je le orodje v njegovih rokah. Očita ji tudi korupcijo in poneverjanje javnih sredstev.

Mnogo Tajcev vse bolj verjame, da bo vojska, ki je za zdaj skušala ostati nevtralna, v kratkem stopila na politično prizorišče, še posebej če bodo protesti postajali nasilnejši. Govorice, da se pripravlja državni udar, so vse glasnejše. V minulih 81 letih je bilo na Tajskem že 18 vojaških udarov.