Tudi imenovanje Srebrenice za varno območje pod okriljem ZN-a ni pomagalo pri ustavitvi pokola. Foto: EPA
Tudi imenovanje Srebrenice za varno območje pod okriljem ZN-a ni pomagalo pri ustavitvi pokola. Foto: EPA
Nizozemski vojaki
Spomladi 1995 je Srebrenico varovalo le 400 slabo oboroženih nizozemskih vojakov, ki se niso mogli kosati z dobro oboroženo vojsko Republike srbske. Foto: EPA

Sodišče v Haagu je zavrnilo prošnjo državnih tožilcev, ki so zahtevali opustitev sojenja, saj se je ZN skliceval na imuniteto in napovedal, da ne bo sodeloval. Odvetnik svojcev žrtev je dejal, da je sodišče podprlo njegovo stališče, da se ZN-u ne more odobriti avtomatska imuniteta. "ZN ima dolžnost, da prepreči genocid. Zahteva za imuniteto v primeru genocida, kot je bila drama v Srebrenici, je nezdružljiva s cilji ZN-a in njegovimi mednarodnimi obveznostmi," je pojasnil Marco Gerritsen.


Tožbo na Nizozemskem so svojci žrtev vložili julija, ker menijo, da so za pokol odgovorni nizozemski vojaki v okviru mirovnih sil, ker niso dovolili ključne zračne podpore za obrambo Srebrenice. Zato so bili slabo oboroženi nizozemski vojaki prisiljeni zapustiti mesto in ga tako predati v roke vojakom Republike srbske, ki so se nato znesli nad prebivalci in pobili okoli 8.000 moških in dečkov.

Nizozemci krivi sami
Nizozemska je dolgo časa vztrajala, da je njihove vojake ZN pustil na cedilu, ker jim ni poslal zračne podpore, vendar so dokumenti pokazali, da zračne podpore niso odobrili prav nizozemski vojaški častniki pri mirovnih silah, saj so se bali, da bi njihovi vojaki postali žrtve prijateljskega ognja. Potem ko je preiskava na Nizozemskem leta 2002 pokazala, da je vlada vojake poslala na nemogočo misijo, je odstopil nizozemski premier Wim Kok.

Obtoženca še vedno na begu
Odgovornosti za genocid v Srebrenici sta obtožena nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžič in njegov vojaški poveljnik Ratko Mladić, ki sta na begu že 12 let. Karadžič naj bi se skrival v BiH-u ali v Črni gori, medtem ko naj bi imel Mladić skrivališče v Srbiji.

G. V.