Putin opozarja Zahod, da bo Rusija sama skrbela za demokracijo v državi. Foto: epa
Putin opozarja Zahod, da bo Rusija sama skrbela za demokracijo v državi. Foto: epa
Ruska duma
Predsednik Putin je imel redni letni nagovor poslancem obeh domov dume. Foto: epa

Putin je v rednem letnem nagovoru pred obema domovoma ruskega parlamenta poudaril, da bo Rusija sama odločala o razvoju demokracije v državi. V odgovor zahodnim kritikom, ki so imeli v zadnjem času precej pripomb na stanje demokracije v državi, je Putin dodal, da je razvoj mogoč le ob spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Po Putinovem mnenju so glavne naloge Rusije okrepitev države, krepitev vladavine prava in pravnih ustanov ter večje spoštovanje individualnih svoboščin in dejavnosti nevladnih organizacij.

"Teroriziranja družb mora biti konec!"
Zavzel se je tudi za spodbujanje gospodarskega razvoja in pritegnitev kapitala v državo, saj je po njegovem mnenju zaradi teroriziranja davčnih oblasti veliko družb raje odšlo poslovat v tujino, Rusija pa je na ta način ostala brez milijard, pobranih od davkov.

Predsednik je v govoru poslancem obeh domov dume poudaril, da je Moskva zainteresirana za obsežna tuja vlaganja, vendar pa to velja le za države z jasnimi pravili igre. Dodal je, da so se v praksi pojavile ovire, ki so po besedah nekaterih posledica zahtev nacionalne varnosti. Zavzel se je tudi za spodbude pri vračanju neprijavljenih prihrankov iz tujih bank na domače račune, ob tem pa predlagal enotno davčno obremenitev 13 odstokov.

Odločno nad terorizem
Opozoril je tudi na stalno prisotno teroristično grožnjo. Odločno je dodal, da v boju proti kriminalu in terorizmu ne sme biti prostora za šibkost ali površnost. Ob tem je za letos načrtovane parlamentarne volitve v Čečeniji označil za temelj stabilnosti in demokracije v regiji.

Putin je tudi pozval mlade Ruse, naj živijo zdravo. "Vsak mladi Rus se mora
zavedati prednosti, ki jih prinaša zdrav način življenja,"
je dejal in ob tem navedel statistični podatek, da za posledicami uživanja alkoholnih pijač, ki ne ustrezajo zdravstvenim standardom, letno umre 40.000 Rusov.