Ruski predsednik Vladimir Putin se bo na Japonskem osredotočil na pogovore o trgovini. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin se bo na Japonskem osredotočil na pogovore o trgovini. Foto: Reuters
Japonski policist pred avtobusom s protestniki
Japonski nacionalisti so ruskega predsednika pričakali z zastavami in transparenti ter zahtevami za vrnitev otokov. Foto: Reuters

V Tokio je Putin prispel iz Južne Koreje, kjer se je udeležil azijsko-pacifiškega vrha, med tridnevnim obiskom Japonske pa bodo pogovori tekli predvsem o povečanju trgovine med Rusijo in Japonsko, ki trenutno znaša okoli deset milijard dolarjev.

Letos obe državi praznujeta 150. obletnico podpisa prvega trgovinskega sporazuma, japonska trgovina z Rusijo pa predstavlja le manjši delež v primerjavi s trgovino s Kitajsko in ZDA. Japonska je drugo največje gospodarstvo na svetu, Rusija pa druga največja svetovna izvoznica nafte.

Tokio skuša Rusijo prepričati, da zgradi naftovod do Tihega ocena in ne do Kitajske, s čimer bi lahko dnevno do pristanišča, ki je bližje Japonski, dostavili do 1,6 milijona sodčkov nafte dnevno. Putin naj bi japonske investitorje skušal prepričati, da vložijo več denarja v razvoj z naravnimi viri bogate vzhodnosibirske regije.

Putina, ki se bo med drugim udeležil gospodarskega foruma in ruske razstave, spremlja več kot sto ruskih poslovnežev, z japonskim premierjem Džuničirom Koizumijem pa se bo srečal šele v ponedeljek.

Putina pričakali protesti
Pred hotelom, kjer bo v času obiska nastanjen Putin, se je zbralo nekaj ultranacionalističnih protestnikov z japonskimi zastavami in transparenti, ki so se za kratek čas spopadli tudi s policijo, ko so skušali preplezati varnostno ograjo. Protestniki so zahtevali vrnitev otokov, ki jih je proti koncu druge svetovne vojne zasedla ruska Rdeča armada.

Državi sta zaradi majhnega otočja, ki je na Japonskem znano kot Severno ozemlje, v Rusiji pa kot južni Kurili, že 60 let v sporu in do zdaj še nista podpisali mirovnega sporazuma.