Putin je dan v bolnišnici obiskal ranjene v napadu na moskovski podzemni železnici. Foto: EPA
Putin je dan v bolnišnici obiskal ranjene v napadu na moskovski podzemni železnici. Foto: EPA
Moskva
Dan žalovanja bo v torek. Foto: EPA
Moskva dan po napadu

V Moskvi poteka dan žalovanja za 39 žrtvami terorističnega napada, ki je v ponedeljek pretresel moskovsko podzemno železnico. Putin je na srečanju z visokimi vladnimi uradniki dejal, da se zaveda, da so se odgovorni za napad potuhnili, vendar je izrazil prepričanje, da gre za vprašanje časti organov pregona, da jih bodo tudi "iz kanalizacije izpraskali na plano", o čemer premier ne dvomi.

V ponedeljkovi jutranji konici sta se dve samomorilski napadalki s severnega Kavkaza razstrelili na dveh najprometnejših postajah podzemne železnice v Moskvi, na postaji Lubjanka in Park kulturi. Prvi napad na postaji Lubjanka, ki leži pod sedežem ruske obveščevalne službe FSB, se je zgodil nekaj minut pred osmo zjutraj, drugi napad pa je sledil čez 45 minut. V napadu je umrlo 39 ljudi, najmanj 60 je bilo ranjenih.

Moskovske oblasti so odločile, da bo torek dan žalovanja za žrtvami napada. Prebivalci prestolnice na postajah podzemne železnice Lubjanka in Park kulture že od ponedeljka postavljajo sveče in cvetje. Venec je na eni izmed postaj v ponedeljek položil tudi predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je napadalce poimenoval za zveri, obljubil pa je, da jih bodo našli in uničili.

Oblasti se bojijo, da bo žrtev še več
Na postaji Lubjanka je umrlo 23 ljudi, na postaji Park kulture pa 12, še štirje pa so umrli pozneje v bolnišnici. Ker je v bolnišnicah še vedno veliko ljudi, ki so v smrtni nevarnosti, se oblasti bojijo, da bi lahko število žrtev še naraslo. Ranjene je v eni izmed moskovskih bolnišnic v ponedeljek obiskal tudi Putin.

FSB: Za napad krivi napadalki s severnega Kavkaza
Odgovornosti za napad ni prevzela še nobena skupina, za napad pa je ruska varnostno-obveščevalna služba obtožila skupino muslimanov s severnega Kavkaza, kjer se uporniki že dlje časa bojujejo za neodvisnost. "Delčki trupel samomorilskih napadalk, ki smo jih našli na postajah, so pokazali, da gre za ženski s severnega Kavkaza," je povedal vodja varnostno-obveščevalne službe (FSB) Aleksander Bortnikov.

Medvedjev je ukazal poostritev varnostnih ukrepov na vseh sredstvih javnega prevoza v Rusiji, ter napovedal nadaljevanje boja proti terorizmu. Premier Vladimir Putin, ki je zaradi napada prekinil svoj obisk v Sibiriji, je dejal, da bodo oblasti storile vse, kar je v njihovi moči, da bi našli in kaznovali kriminalce. "Kriminalce bomo našli in jih uničili," je dejal Putin.

Napad obsodil tudi čečenski predsednik
Napad so obsodili številni svetovni državniki, izrazili sožalje ruskemu narodu in poudarili, da za terorizem ni opravičila. Obsodbam se je pridružila tudi Slovenija, napade pa je obsodil tudi čečenski predsednik Ramzan Kadirov, ki je dejal, da je Moskva prestolnica in srce Čečenije. "Zelo nas boli, ko se tam dogajajo take grozote," je povedal Kadirov in obljubil, da bo Kremlju pomagal pri iskanju odgovornih za napad.

Moskva dan po napadu