Ruski kadilci ne bodo smeli več kaditi v javnih prostorih. Foto: EPA
Ruski kadilci ne bodo smeli več kaditi v javnih prostorih. Foto: EPA

Z zakonom, ki ga je pred kratkim potrdil ruski parlament in ga je zdaj podpisal še predsednik države, želi vlada izboljšati zdravje prebivalcev, saj v Rusiji kadi kar tretjina prebivalstva.

Zakon bo začel veljati v dveh korakih. Od junija bo prepovedano kaditi na javnih prevoznih sredstvih, na železniških in avtobusnih postajah, v dvigalih, zgradbah javne uprave pa tudi v vseh zdravstvenih in šolskih ustanovah. Z junijem prihodnje leto pa bo prepoved med drugim veljala še za ladje, hotele, bare in restavracije.

V zakonu je predvidena tudi prepoved kajenja v filmih in gledaliških predstavah, če kajenje ni "sestavni del umetniškega dejanja". Poleg tega prepoveduje oglaševanje tobačnih izdelkov v izložbah in na plakatih.

Posameznikom, ki bodo prekršili zakon, grozi do 5.000 rubljev (124 evrov) kazni, pravnim osebam pa do 150.000 rubljev (5.000 evrov).

Rusija ima enega najvišjih deležev kadilcev na svetu in po podatkih ruskega ministrstva za zdravje kadi okoli 44 milijonov Rusov oziroma tretjina prebivalstva. Letno naj bi zaradi posledic kajenja v Rusiji umrlo okoli 400.000 ljudi.