Putin novinarske konference letos ne bo imel. Foto: Reuters
Putin novinarske konference letos ne bo imel. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal le: "Letos velike novinarske konference ne bo, saj Putin redno govori z novinarji, tudi na obiskih v tujini. Upajmo, da bo našel kakšno drugo priložnost za pogovor z mediji."

Putin, ki je na oblasti od leta 2000, je imel pred koncem leta običajno dolgo novinarsko konferenco. To je bil eden glavnih političnih dogodkov v državi, saj je na maratonski večurni novinarski konferenci, ki jo je prenašala tudi državna televizija, odgovarjal na vprašanja novinarjev in javnosti. Lani je trajala več kot štiri ure.

Predtem, junija, je Kremelj odpovedal tudi tradicionalni Putinov pogovor z občinstvom v televizijski oddaji. Tudi takrat razloga niso navedli. Ruski predsednik je po ustavi dolžan ob koncu leta v parlamentu imeti tudi govor o stanju v državi. Kot je dejal Peskov, to zahtevo še preučujejo.

Putin, ki je rusko vojsko poslal v Ukrajino 24. februarja, je konec septembra napovedal mobilizacijo za okrepitev teh sil, v državi pa se krepi nezadovoljstvo zaradi ruskega posredovanja v Ukrajini.