Zimske olimpijske igre v Sočiju veljajo za Putinov projekt. Foto: Reuters
Zimske olimpijske igre v Sočiju veljajo za Putinov projekt. Foto: Reuters
Olimpijska bakla v Rusiji

Baklo so na tradicionalen način s pomočjo sonca in zrcal prižgali v antični Olimpiji 29. septembra, ruska olimpijska delegacija pa jo je sprejela v soboto v Atenah. Letalo z njo je pristalo na moskovskem letališču Vnukovo, nato pa so ogenj pospremili na Rdeči trg, kjer se je s slovesnostjo začela njena pot po Rusiji.

Nosilci bakle bodo tek z njo začeli v ponedeljek, končali pa v Sočiju ob Črnem morju na odprtju zimskih olimpijskih iger 7. februarja prihodnje leto.

"Sanje so postale resničnost"
Olimpijsko baklo je pričakal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je obljubil, da bodo igre pokazale, "kako Rusija spoštuje enakopravnost in različnost". Napovedi sicer niso prav dobre, saj je Kremelj nedavno sprejel zakon, ki omejuje širjenje informacij o homoseksualnosti, borci za človekove pravice pa so opozorili, da so oblasti pregnale priseljenske delavce, ki so gradili olimpijska prizorišča v Sočiju.

Na prireditvi, ki jo je v živo prenašala državna televizija, je še dejal: "Naše skupne sanje so postale resničnost. Načeli enakopravnosti in različnosti sta ideala, ki sta močno prepletena z ideali olimpijskega gibanja."

Ogenj si bo predalo 14.000 ljudi
Dodal je, da bo štafeta - baklo bo od najbolj zahodne ruske enklave Kalinigrada do ruskega daljnega vzhoda nosilo kar 14.000 ljudi - "Rusijo prikazala takšno, kot je, in takšno, kot jo vsi imamo radi". "Danes je srečen dan, ki se bo zapisal v spomin Rusije. Olimpijski ogenj, ki je simbol največjega športnega dogodka na svetu, simbol miru in prijateljstva, je prispel v Rusijo."

Bakla bo na svoji dolgi poti z ledolomilcem potovala na severni tečaj, se povzpela na 5.642 metrov visoki Elbrus, se potopila v globine Bajkalskega jezera v Sibiriji ter si "privoščila" vesoljski sprehod na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Olimpijska bakla v Rusiji