Ruska opozicija Putinu očita kratenje demokratičnih svoboščin. Foto: EPA
Ruska opozicija Putinu očita kratenje demokratičnih svoboščin. Foto: EPA
Putin razpisal volitve

Putinov odlok je bil pričakovan in zgolj formalnost, ki pomeni, da stranke lahko uradno začnejo kampanje. Javnomnenjske raziskave kažejo, da imajo prokremeljske stranke, med njimi z 59 odstotki vodi Enotna Rusija, največ možnosti za večino v dumi, ki je v zadnjih sedmih letih odobrila vse odločitve predsednika Putina. Prokremeljske stranke volivci namreč povezujejo s stabilnostjo in z vedno višjimi dohodki pod predsednikom Putinom.

Visok volilni prag
Kritiki Kremlju očitajo, da imajo manj denarja in medijske pozornosti kot prokremeljske stranke, tudi zaradi visokega volilnega praga pa naj bi pred vrati dume ostala marsikatera opozicijska stranka.

Združena Rusija z največ možnostmi
Parlamentarne volitve bodo nakazale, koga bo Putin podprl kot svojega kandidata, ko bo leta 2008 odstopil s položaja. Največje vprašanje pred volitvami bo, katera trojica bo na volitvah na vrhu liste Enotne Rusije. Mesto med prvo trojico bi bilo lahko nekakšno ogrevanje za predsedniške volitve. Ruski mediji ugibajo, da bi lahko stranko na volitvah vodil Sergej Ivanov, prvi namestnik premierja in favorit v javnomnenjskih raziskavah za naslednika predsednika Putina.

Zaskrbljenost nad demokracijo v Rusiji
Vlade zahodnih držav, ki jih skrbi erozija demokratičnih svoboščin pod predsednikom Putinom, bodo opazovale, ali bodo volitve svobodne in pravične.

Putin razpisal volitve