Putin je ZDA posvaril tudi pred novo oboroževalno tekmo. Foto: EPA
Putin je ZDA posvaril tudi pred novo oboroževalno tekmo. Foto: EPA

Ena država, to so ZDA, je prestopila svoje nacionalne meje v vseh pogledih.

Vladimir Putin

Ameriškega predsednika imam za prijatelja. Vem, da mu ni lahko, vendar je spoštovanja vreden človek.

Putin o odnosu z Georgem Bushem
Angela Merkel
Nemška kanclerka je imela uvodni nagovor. Foto: EPA
Varnostna konferenca v Münchnu
Konferenca bo trajala do nedelje. Foto: EPA
Protestniki so se zbrali na ulicah Münchna že v petek. Foto: EPA
Putin v Münchnu brez dlake na jeziku

Mednarodna skupnost ne more vsiliti rešitve za Kosovo, če se ena stran z njo ne strinja, je na 43. varnostni konferenci z naslovom Globalne krize - globalna odgovornost, ki so jo zaznamovali pozivi k rešitvi vprašanj o Kosovu, Iranu in segrevanju ozračja, opozoril Vladimir Putin.

Putin je bil eden najtežje pričakovanih gostov konference, na kateri je izrazil tudi prepričanje, da bo kosovsko vprašanje z enostransko rešitvijo spet zašlo v slepo ulico. Dotaknil se je tudi Irana in dejal, da ni dobro razumel, zakaj Teheranu ni uspelo odgovoriti na vprašanja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

"Zelo nevarne ZDA"
Udeležence konference je presenetil predvsem oster ton Putina do Združenih držav Amerike in Nata. Prepričan je, da prav "zelo nevaren" pristop ZDA do globalnih razmerij priliva olja na ogenj jedrski oborežitveni tekmi. ZDA se po njegovem mnenju skušajo uveljaviti na vseh področjih, takšen pristop pa po pogosto ovira reševanje mednarodnih kriz. Kljub temu je dodal, da sta z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem prijatelja, s katerim se strinjata, da je čas medsebojnih groženj minil.

Putin je Washington pozval, naj ne nadaljuje načrtovane gradnje raketnega ščita, ki bo po njegovem mnenju začela novo oboroževalno tekmo. Prepričan je, da problematične države, kot je Severna Koreja, v doglednem času ne morejo izdelati raket, za katere bi bil potreben načrtovan obrambni sistem.

Težava novinarjev v Rusiji obstaja
Zahod je Putin opozoril na vmešavanje v notranje ruske razmere in poučevanje o demokraciji. Stopil je v bran strogim pogojem, ki veljajo za ruske nevladne organizacije, saj naj bi te pogosto delovale s pomočjo tujega denarja. Obenem je še priznal, da je nasilje nad novinarji v Rusiji resna težava.

V odzivu na nedavno kitajsko sestrelitev lastnega satelita je Putin napovedal skorajšnjo predložitev pogodbe o vesolju brez orožja, saj naj bi bilo vesoljsko orožje enako nevarno kot jedrsko.

Čemerni obrazi Zahodnjakov
Zahodni udeleženci so bili zelo osupli nad Putinovim govorom, njihovi obrazi pa so bili po koncu govora zelo čemerni, poročajo priče. Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer je govor označil za razočaranje in za malo koristnega. De Hoop Scheffer sicer meni, da je skrb, da se Nato širi na Vzhod na račun Rusije, odveč, saj se organizaciji države pridružujejo prostovoljno.

Merklova o segrevanju ozračja
Nemška kanclerka Angela Merkel, ki trenutno predseduje EU-ju, je v uvodnem nagovoru opozorila na globalno segrevanje ozračja, ki je po njenem mnenju ena največjih groženj človeštvu. Eno je jasno - segrevanje ogroža vse nas, nihče mu ne more ubežati, je povedala Merklova.

Še preden se je varnostna konferenca začela, je za razburjenje poskrbel iranski jedrski pogajalec Ali Laridžani, ki je udeležbo zaradi zdravstvenih težav odpovedal, zdaj pa bo v München kljub vsemu prišel.

Ob nagovoru udeležencev konference se bo sestal tudi z nemškim zunanjim ministrom, ali se bo srečal še s kakšnim evropskim predstavnikom, za zdaj ni jasno, ZDA pa vztrajajo, da se ne bodo pogovarjale, dokler Iran ne bo ustavil vseh jedrskih dejavnosti.

Pozivi Izraela pri večerji
K odločnemu nastopu pri vprašanju iranskega jedrskega programa je mednarodno skupnost pozvala tudi izraelska zunanja ministrica Tzipi Livni, ki je udeležence nagovorila med petkovo večerjo.

Ponovila je, da Iran ni le trenutno največja grožnja Izraelu, ampak celotnemu svetu, saj se pripravlja na nov holokavst. ZN je pozvala, naj ne oklevajo, saj bi to ogrozilo svobodni svet.

Protesti ob robu vrha
Politiki in strokovnjaki za varnostna vprašanja iz 40 držav na dvodnevni konferenci med drugim razpravljajo o razmerah na Bližnjem vzhodu, protiterorističnih operacijah Nata v Afganistanu in o iranskem jedrskem vprašanju. V bavarski prestolnici so potekali tudi protesti, demonstrantje pa so se tudi spopadli s policijo. Nekaj protestnikov je bilo aretiranih.

Erjavec ostal v Sevilli
Slovenijo bi moral zastopati obrambni minister Karl Erjavec, ki pa v München zaradi okvare letala ni odpotoval. Njegovo letalo je namreč poletelo iz Seville, a se je moralo zaradi tehničnih težav vrniti.

Ena država, to so ZDA, je prestopila svoje nacionalne meje v vseh pogledih.

Vladimir Putin

Ameriškega predsednika imam za prijatelja. Vem, da mu ni lahko, vendar je spoštovanja vreden človek.

Putin o odnosu z Georgem Bushem
Putin v Münchnu brez dlake na jeziku