Putin je obiskal ljudi, ki so ostali brez svojih domov. Foto: EPA
Putin je obiskal ljudi, ki so ostali brez svojih domov. Foto: EPA
Vladimir Putim požar Rusija
Ruski premier Vladimir Putin (desno), minister za regije Valerij Šantsev (sredina) in minister za izredne razmere Sergej Šojgu v Nižnem Novgorodu. Foto: EPA
Hudi požari v Rusiji

"Predsednik je ministrstvu za obrambo ukazal, da aktivira vse potrebne sile, ki bodo pomagale zaustaviti širjenje ognja," je dejala predsednikova predstavnica za stike za odnose z javnostmi Natalija Timakova.

Južno od Moskve je 500 kilometrov od prestolnice v regiji Voronež zgorelo 170 domov, več tisoč prebivalcev so morali evakuirati. V Nižnem Novgorodu je zgorelo 500 hiš, več vasi je bilo popolnoma uničenih. Na kraj dogodka sta se odpravila tudi premier Vladimir Putin in minister za izredne razmere Sergej Šojgu. Domačinom, ki so izgubili svoje domove, sta obljubila 5.000 evrov denarne pomoči. Ogenj ni prizanesel niti Moskvi, kjer je zgorelo 44 hiš.

"Nimamo kje spati, nimamo skodelic, žlic, vilic. Ostali smo brez vsega. Vse je zgorelo. Ničesar nismo mogli rešiti," je za državno televizijo dejala neka Voronežanka.

Rusijo so letos zajele visoke temperature, ki so se v četrtek povzpele nad 39 stopinj Celzija, tri dni pred tem pa so bile 37,5 stopinje Celzija. Rusija bo imela julija rekordne temperature po letu 1879.

Zaradi vetrov se je živo srebro v petek nekoliko spustilo. Vremenoslovci pa za konec tedna znova napovedujejo vročino. Ravno vroče in suho vreme sta bila idealna razloga za številne gozdne požare. Zaradi izsušene zemlje pa se je ogenj širil hitreje, kot bi se sicer. Res pa je tudi, da je na osrednji Rusiji največje območje šotovine, ki je še posebej lahko vnetljiva v razmerah, kot smo jih opisali zgoraj.

Hudi požari v Rusiji