Ivica Račan se zdravi v zagrebškem kliničnem centru. Foto: EPA
Ivica Račan se zdravi v zagrebškem kliničnem centru. Foto: EPA

Zdravljenje naj bi potekalo po načrtih, kar vliva novo upanje za vodjo hrvaških socialdemokratov, pri katerem so v torek odkrili nove zasevke na možganih, zato so začeli intenzivno zdravljenje.

Raka so pri Račanu odkrili konec januarja, kmalu zatem so ga operirali v bolnišnici v Münchnu, kjer so mu odstranili ledvico, sečevod in limfne vozličke. Nato se je hrvaški politik vrnil v Zagreb, kjer so ga zaradi zapletov 24. marca spet sprejeli v bolnišnico.

Odkrili so mu metastaze v možganih, zato so ga zdravili z gamažarki. Po pregledih prejšnji teden niso odkrili nobenih sprememb in zdravniki so mislili, da je bilo zdravljenje z gamažarki uspešno. Stanje se mu je znova poslabšalo v torek. Najprej so mislili, da bi bil lahko to odziv na intenzivno terapijo, ki ji je Račan podvržen že od operacije v Münchnu, vendar so preiskave dan pozneje potrdile nove metastaze v možganih. Zdaj mu bodo obsevali glavo, saj terapija z gamažarki ne pride v poštev.

Novico o zdravstvenem stanju so sporočili iz hrvaške socialdemokratske stranke (SDP), ki bo še naprej obveščala o poteku njegovega zdravljenja.