Pedro Sanchez je zavrnil ponudbo Mariana Rajoya za veliko koalicijo. Zdaj bo
Pedro Sanchez je zavrnil ponudbo Mariana Rajoya za veliko koalicijo. Zdaj bo "srečo" poskusil sam. Foto: EPA
Španski kralj mandat zdaj podelil vodji socialistov

Rajoyeva Ljudska stranka je bila namreč z 28,7 odstotka glasov oziroma s 123 sedeži v 350-članskem spodnjem domu parlamenta zmagovalka decembrskih parlamentarnih volitev, a ji ni uspelo pridobiti koalicijskih partnerjev, s katerimi bi sestavila vlado. Zato je Rajoy 22. januarja kralju Felipeju vrnil mandat.

Zdaj jo bo poskusil sestaviti Sanchez, čigar socialisti so dobili 22 odstotkov oziroma 90 sedežev. Tretji je bil levi Podemos (20,7 odstotka; 69 sedežev), četrti pa liberalni Ciudadanos (13,93 odstotka; 40 sedežev). Preostali glasovi so šli manjšim strankam. Nova vlada potrebuje 176 glasov podpore.

Razlike med Podemosom in Ciudadanosom
A tudi Sanchez ne bo imel lahkega dela, saj je predvsem med levim Podemosom (Zmoremo) in sredinskim Ciudadanosom (Državljani) precej razlik. Hkrati se Podemos zavzema tudi za referendum o neodvisnosti Katalonije, čemur pa socialisti nasprotujejo.

Sanchez je po pogovoru s kraljem povedal, da se je pripravljen pogovarjati "z vsemi političnimi strankami na levici in desnici za oblikovanje napredne vlade".

Če tudi Sanchezu ne uspe sestaviti nove vlade, sledijo nove volitve. Decembrske volitev v Španiji so bile sicer prve v zadnjih 40 letih, na katerih ena izmed dveh največjih strank ni dobila absolutne večine glasov.

Španski kralj mandat zdaj podelil vodji socialistov