Berlusconi naj bi imel po razkritih depešah posebej tesne odnose z ruskim premierjem, a tudi s predsednikom Medvedjevom se je zbližal, kaže fotografija. Foto: Reuters
Berlusconi naj bi imel po razkritih depešah posebej tesne odnose z ruskim premierjem, a tudi s predsednikom Medvedjevom se je zbližal, kaže fotografija. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Obtožbe iz depeše predstavljajo nov pritisk na Berlusconijevo vlado, o kateri bo 14. decembra potekalo glasovanje o nezaupnici. Tako imenovani tretji politični blok, ki ga vodi nekdanji Berlusconijev zaveznik in predsednik poslanske zbornice Gianfranco Fini, je v četrtek premierja znova pozval k odstopu. Za nezaupnico so namreč zbrali 317 podpisov članov poslanske zbornice, kar predstavlja večino, čeprav šibko, v 630-članskem spodnjem domu parlamenta. Foto: EPA

Ruski predsednik je italijanskega kolega gostil v zimskošportnem središču Krasnaja Poljana.

Je želel še bolj obogateti?
Prav danes je WikiLeaks objavil diplomatsko depešo, iz katere izhaja, da je imel Berlusconi zasebne finančne koristi v poslih med ruskim Gazpromom in domačim Enijem. Ruski premier Vladimir Putin naj bi tako Berlusconiju obljubil odstotke od dobička pri izgradnji vseh plinovodov, ki bi jih skupaj zasnovala ta dva energetska velikana. Kot je razbrati iz depeše, ki jo je iz Rima v ZDA poslal nekdanji ameriški veleposlanik v Italiji Ronald Spogli, so te informacije prišle iz gruzijskega veleposlaništva. O tem, da naj bi imel Berlusconi zasebne finančne koristi od energetskih poslov z Rusijo, pa so Spoglija obveščali tudi viri iz njegove lastne stranke.

Sumi letijo na projekt izgradnje plinovoda Južni tok, pri katerem sicer sodeluje tudi Slovenija in velja za konkurenco "evropskemu" plinovodu Nabucco. Ta bi namreč povsem zaobšel Ukrajino in tako zmanjšal odvisnost Evropske unije od oskrbe z ruskim plinom. Berlusconi se je na te navedbe že odzval in zatrdil, da nima nikakršnih zasebnih interesov, temveč skrbi le za interese Italijanov in Italije.

"Tudi ZDA bi se zabavale"
Mimo razkritih depeš ni mogel niti Medvedjev, ki je izjavil, da ti dokumenti kažejo na cinizem ameriške zunanje politike, hkrati pa je zagotovil, da Kremelj zaradi dokumentov, ki so pricurljali v javnost, ni paranoičen. Ob tem se je tudi pošalil, da bi se ZDA "zelo zabavale", če bi lahko prebrale ocene ruskih diplomatov in obveščevalnih služb.

Ameriški diplomati se v več depešah, ki jih od nedelje prek nekaterih svetovnih medijev razkriva WikiLeaks, posmehujejo nekaterim svetovnim voditeljem. Med njimi sta tudi Medvedjev in ruski premier Vladimir Putin; prvega ena izmed depeš označuje za Robina, drugega pa za Batmana. Putin je že dejal, da je ta opis "aroganten, nesramen in predrzen".

Opazke na račun Rusije in njenih politikov se sicer pojavljajo v mnogih do zdaj razkritih depešah. Rusija je v eni izmed njih označena kot "virtualna mafijska država", dokumenti pa Putina opisujejo tudi kot alfasamca, Medvedjeva pa kot neodločneža.