Rasmussen opozarja na nujnost racionalizacije v okviru zavezništva. Foto: EPA
Rasmussen opozarja na nujnost racionalizacije v okviru zavezništva. Foto: EPA

Rasmussen želi zgraditi "resnično strateško partnerstvo med EU-jem in Natom", da bi med vsesplošnim pomanjkanjem predvsem finančnih sredstev povečali operacijske zmožnosti v Afganistanu in okrepili boj proti morskim piratom. "Z manj je mogoče storiti več, če oblikujemo resnično strateško partnerstvo," je generalni sekretar dejal na konferenci v Bruslju.

"Nato in EU sta dve izmed najpomembnejših institucij na svetu. Delita si 21 članic, njune pristojnosti se dopolnjujejo. Noben drug strateški partner ne bi ponudil toliko ugodnosti, tako operacijskih kot finančnih," je še dejal nekdanji danski premier, ki je vodenje Nata prevzel avgusta 2009. Usklajevanje na ravni institucij in tudi med poveljstvi bi bilo koristno zlasti pri Afganistanu, je še dodal.

"Evropa naj prispeva več za obrambo"
Rasmussen je že na srečanju obrambnih ministrov članic Nata v začetku junija v Bruslju opozoril na nujnost racionalizacije v okviru zavezništva, Evropo, "papirnatega tigra", pa pozval, naj poveča investicije v izredno drag obrambni sistem.

Po podatkih Nata je od 28 članic zavezništva v letu 2009 le pet članic - Albanija, Velika Britanija, Francija, Grčija in ZDA - spoštovalo zavezo, da bodo za obrambo namenile najmanj dva odstotka bruto domačega proizvoda, kar je skupaj naneslo 574 milijard dolarjev.

V pismu Rasmussenu konec aprila je devet članic pozvalo k prestrukturiranju Nata, ki bi zadevalo vse, vključno z njegovo poveljniško strukturo in sedežem v Bruslju.