Glavni kandidat FPÖ-ja Manfred Haimbuchner je bil nad rezultatom svoje stranke navdušen. Foto: EPA
Glavni kandidat FPÖ-ja Manfred Haimbuchner je bil nad rezultatom svoje stranke navdušen. Foto: EPA

Skrajno desna stranka FPÖ je po pričakovanjih zabeležila močan porast podpore le teden dni po tem, ko ji je podpora zrasla tudi na volitvah v avstrijski zvezni deželi Predarlsko. V zadnjih šestih letih stranko podpira vse več ljudi, saj so na zadnjih deželnih volitvah prav svobodnjaki doživeli največji, več kot 12-odstotni padec podpore, in pristali na nekaj več kot osmih odstotkih glasov volivcev.

Na deželnih volitvah je sicer zmagala ljudska stranka (ÖVP), ki je prav tako nekoliko izboljšala rezultat izpred šestih let, in zbrala 45 odstotkov glasov. Največji upad podpore so s 27 odstotki glasov zabeležili socialdemokrati (SPÖ), saj se je kljub drugemu mestu njihova podpora izpred šestih let znižala za enajst odstotkov.

Poleg tega je 1,1 milijona volilnih upravičencev odločalo tudi o sestavi 444 občinskih svetov in prav toliko županih. Poleg sedmih strank, ki so kandidirale na listah za deželni zbor, se je v 78 občinah za mesta v občinskih svetih potegovalo tudi več manjših strank in iniciativ.