Referendum so spremljali protesti, izbruhnilo pa je tudi nasilje, v katerem je umrlo več ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Referendum so spremljali protesti, izbruhnilo pa je tudi nasilje, v katerem je umrlo več ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Nova ustava, že tretja v zadnjih treh letih, bo tako odpravila večino islamistično usmerjenih določil ustave iz leta 2012, ko je državi še predsedoval poleti odstavljeni Mohamed Mursi. Referendum so označili kot preizkus legitimnosti Mursijeve odstranitve. Volilna udeležba je bila na koncu precej nižja, kot so napovedovali sredi tedna. V četrtek je namreč notranji minister dejal, da bo volilna udeležba več kot 50-odstotna.

Referendum, ki je potekal v torek in sredo, so bojkotirali člani Muslimanske bratovščine, ki zahtevajo vrnitev Mursija na položaj. Volilna udeležba na območjih, kjer prevladuje bratovščina, je bila izredno nizka, poroča BBC.

Najnovejši osnutek ustave je napisal 50-članski odbor, v katerem sta bila le dva iz vrst islamskih strank. Osnutek odpravlja večino islamistično usmerjenih določil v ustavi, še naprej pa ohranja vojaška sodišča za civiliste. Med drugim določa tudi, da vojska potrjuje obrambnega ministra, proračun vojske pa pušča zunaj civilnega nadzora.

Islam ostaja državna vera, pri tem pa je poudarjena svobodna volja pri izbiri veroizpovedi, s čimer je podeljena določena zaščita manjšin v državi. Na državni ravni bo določena enakopravnost med moškimi in ženskami, stranke v državi pa se ne smejo organizirati na podlagi vere, rase, spola ali geografske lege.