Trump si je močno prizadeval za ukinitev reforme Obamacare. Foto: Reuters
Trump si je močno prizadeval za ukinitev reforme Obamacare. Foto: Reuters
Republikancem ni uspelo preklicati Obamacare-a

Ker dosedanji poskusi sprejetja nove zdravstvene reforme niso bili uspešni, je vodja senatne večine Mitch McConnell predložil okleščen predlog oziroma t. i. "suhljati preklic" zdravstvene reforme, ki je po nekdanjem predsedniku znana kot Obamacare. Ukinili bi nepriljubljena določila, a sistem bi ostal brez denarja.

Po predlogu McConnella bi za določen čas preklicali zahtevo Obamacara po obveznem zavarovanju ali davčni kazni za posameznike in delodajalce, kar je sprožilo protest zdravniške zbornice in združenja zdravstvenih zavarovalnic, ki opozarjajo, da brez premij zdravih ljudi sistem ne bo mogel pokrivati zdravljenja bolnikov.

Podobno naj bi odpravili tudi davek na zdravstvene aparature, konservativne republikance pa je vodja republikanske večine mamil tudi z odvzemom sredstev organizaciji Načrtovano starševstvo, ki skrbi za zdravje revnih žensk, med drugim pa tudi za splav, ter z dovoljenjem državam, da odstopijo od zaščite potrošnikov.

"Veliko razočaranje"
Predlog naj bi v senatu sprejeli, nato pa bi se o dokončnem predlogu spet pogajali s predstavniškim domom zato, da ne bi bil sprejet v obliki, kot je bil potrjen v senatu.

A ta račun se ni izšel, saj so najmanj trije republikanci – John McCain, Susan Collins in Lisa Murkowski – v napetem glasovanju odrekli podporo predlogu, kar je udarec tako za republikance kot za predsednika Trumpa. Predlog je bil zavrnjen s tesno večino z 51 glasovi proti 49.

McConnell je izid glasovanja označil za veliko razočaranje, saj je bilo za potrditev predloga potrebnih 50 glasov, v senatu pa je 52 republikancev.

Jezen odziv Trumpa
Trump je po glasovanju v senatu pozval republikanske senatorje, naj pustijo Obamacare propasti samega od sebe. "Trije republikanci in 48 demokratov so Američane pustili na cedilu. Kot govorim že od začetka, pustite Obamacare, da se sesede sam vase, potem pa se pogajajte," je tvitnil.

Republikancem ni uspelo preklicati Obamacare-a