Medijski mogotec s sinovoma Lachlanom (levo) in Jamesom (desno). Foto: AP
Medijski mogotec s sinovoma Lachlanom (levo) in Jamesom (desno). Foto: AP

93-letni Murdoch se bo na sodišču spopadel s tremi od svojih petih otrok, na kocki pa je veliko. Sodnik bo odločal, komu bo po milijarderjevi smrti pripadel največji delež delnic in glasov ter s tem nadzor nad družbama News Corp in Fox News.

Mediji so poročali, da je Murdoch hotel spremeniti skrbniški sklad, vzpostavljen leta 1999, da bi najstarejši sin Lachlan (53) lahko prevzel nadzor brez "vmešavanja" svojih sester Prudence (66) in Elisabeth (56) ter brata Jamesa (51).

Rodbina Murdoch je bila navdih za serijo Nasledstvo. Foto: HBO
Rodbina Murdoch je bila navdih za serijo Nasledstvo. Foto: HBO

V Avstraliji rojeni Murdoch ima še dva mlajša otroka, hčerki Grace (22) in Chloe (21), poročen pa je bil petkrat. Po ločitvi od nekdanje supermanekenke in nekdanje partnerice Micka Jaggerja Jerry Hall leta 2022 se je junija letos poročil z upokojeno rusko molekularno biologinjo Eleno Žukovo.

Njena hčerka je filantropka in podjetnica Daša Žukova, nekdanja soproga ruskega oligarha Romana Abramoviča.

Sorodna novica "Kralj je mrtev, naj živi kralj!" Nasledstvo, ena najboljših serij vseh časov.

Slavna družina je bila glavni navdih ustvarjalcem Nasledstva (Succession), ene najuspešnejših serij vseh časov, kar sicer Murdochi nikdar niso želeli komentirati.

V seriji je vsemogočni pater familias Logan Roy (Brian Cox), ki mora med svojimi štirimi otroki, ki pa ga vsi po vrsti frustrirajo in nenehno puščajo na cedilu, izbrati naslednika za svoj medijski imperij.

Oče za naslednika izbral desnousmerjenega sina

Murdoch je zgradil svoj medijski imperij, začenši v 60. letih, zrastel pa je v svetovnega medijskega giganta z izjemnim političnim in javnim vplivom.

Rupert Murdoch je bil poročen petkrat in ima pet otrok. Foto: AP
Rupert Murdoch je bil poročen petkrat in ima pet otrok. Foto: AP

Njegovo podjetje News Corporation je lastnik časopisov, kot sta The Times in The Sun v Veliki Britaniji in Wall Street Journal v ZDA, podjetje Fox pa predvaja Fox News.

Murdoch je za naslednika že od njunih najstniških let uvajal sinova Lachlana in Jamesa. "Družina je bila Rupertu Murdochu vedno zelo pomembna, še posebej z vidika oblikovanja dinastije," je za BBC povedal novinar in nekdanji urednik Sunday Timesa Andrew Neil.

S skrbniškim skladom Murdoch Family Trust, ki ima v lasti medijske družbe, naj bi bili načrti glede nasledstva bolj ali manj rešeni, Murdoch pa je svojim starejšim otrokom podelil različna delovna mesta znotraj korporacij. A razlike v njihovih stališčih in političnih nazorih so privedle do srditega družinskega spora.

Priletni medijski mogotec se je umaknil z mesta direktorja Foxa in News Corp v korist Lachlana, ki naj bi imel enake desničarske politične nazore kot oče. Ta poteza je Jamesa, Elisabeth in Prudence spodbudila, da se povežejo in vrnejo udarec. Več pa v naslednji epizodi Nasledstva.