Foto:
Foto:
Condoleezza Rice in Hamid Karzaj na tiskovni konferenci po srečanju.
Afganistanski kmetje še vedno na veliko pridelujejo mak.
Ameriški vojaki na jugu in vzhodu Afganistana iščejo pripadnike Al Kaide in talibanov.

Gre za skrivno mrežo, ki jo vodi oče pakistanske atomske bombe Abdul Khan. Pri tem je pohvalila pakistanske oblasti, ker so sodelovale z Američani pri preiskavi Khanovega početja.

Dodala je, da Khan s posredovanjem jedrske tehnologije Iranu, Libiji in Severni Koreji pomeni grožnjo celotni mednarodni skupnosti. Riceova je Pakistan ob tem pozvala, naj vztraja pri demokratičnih reformah. Predsednika Perveza Mušarafa je ob tem pohvalila za pogum v vojni proti terorizmu.

Krepitev demokracije v Afganistanu
Ameriška zunanja ministrica se je pred tem v Kabulu z afganistanskim predsednikom pogovarjala o nadaljevanju demokratičnega procesa v državi. Riceova in Hamid Karzaj sta se pogovarjala tudi o boju proti proizvodnji mamil, saj v Afganistanu pridelajo največ heroina na svetu.

Volitve bodo prestavili
Po srečanju z Riceovo je Karzaj dejal, da je osrednja volilna komisija predlagala, da bi parlamentarne volitve, ki so bile napovedane za april ali maj, prestavili na sredino septembra. Riceova je v Kabul prispela iz Pakistana, ob prihodu pa je izrazila navdušenje nad napredkom v državi po jesenskih predsedniških volitvah in nad pripravami na parlamentarne volitve.

Središče proizvodnje mamil
Po mnenju ameriškega zunanjega ministrstva se lahko Afganistan kmalu sprevrže v središče proizvodnje mamil, to pa pomeni resno grožnjo stabilnosti po svetu. Lani so se površine, kjer gojijo mak, iz katerega se pridobiva heroin, kar potrojile, vendar pa ZDA upajo, da se bo z utrditvijo osrednje oblasti in demokratičnih institucij to spremenilo na bolje.

Po obisku Kabula se bo Riceova vrnila v Pakistan na nadaljnje pogovore s predsednikom Pervezom Mušarafom. Na turneji po Aziji bo skupaj obiskala šest držav.

Pet mrtvih v Kandaharju
Eksplozija v Kandaharju na jugu Afganistana je ubila najmanj pet ljudi, 32 pa je ranjenih. Razstrelivo je bilo po besedah afganistanskih varnostnih sil nameščeno v torbi, ki je ležala ob cesti, poškodovano pa je tudi vozilo Svetovnega programa za hrano.

Kandahar je nekdanje oporišče strmoglavljenega talibanskega režima, za eksplozijo pa naj bi bili odgovorni prav njegovi pripadniki. Talibanski režim so leta 2001 strmoglavile ZDA, od takrat pa je v Afganistanu več kot deset tisoč ameriških vojakov, ki iščejo pripadnike talibanov in teroristične mreže Al Kaida, ki jo vodi Osama bin Laden.