Reševalci imajo težave pri reševanju ponesrečencev, saj je konstrukcija objekta zelo nestabilna Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Reševalci imajo težave pri reševanju ponesrečencev, saj je konstrukcija objekta zelo nestabilna Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Nesrečo je preživelo 40 ljudi, zadnjega ponesrečenca je uspelo reševalcem rešiti danes zjutraj. Pod ruševinami naj bi bilo še vedno najmanj pet ljudi. Da bi jih lahko rešili, so reševalci prosili svojce, da jih kličejo na prenosni telefon, da bi s pomočjo zvonjenja lahko izvedeli, kje točno so.

Med mrtvimi so tudi trije gasilci, ki so prihiteli na pomoč, ko se je najprej zrušil en del strehe. Pozneje se je zrušil še drugi del in pod seboj pokopal tudi njih.

Slovo od bližnjih in ljubljenih
Latvijski premier Valdis Dombrovskis je izrazil sožalje in dejal: "Ne glede na to, kaj je povzročilo nesrečo, je število žrtev previsoko."

V bližini supermarketa ljudje polagajo cvetje in prižigajo sveče, medtem ko bo v ponedeljek po vsej državi minuta molka v spomin na žrtve. Kot je znano, je 16 otrok izgubilo enega izmed staršev, eden pa celo oba.

Varnostne sirene so se sprožile večkrat
Streha veleblagovnice Maxima XX, na katero so nasuli zemljo, saj so urejali zimski vrt, se je porušila v četrtek zvečer. Ali je bil to tudi dejanski vzrok za nesrečo, še ni znano. Čeprav je bil objekt razglašen za eno najboljših arhitekturnih del v državi, se v javnosti pojavljajo govorice o domnevnih nepravilnostih pri gradnji. Objekt so zgradili 3. novembra 2011, koncept pa je tak, da ja v ozadju visok večnadstropni blok, pred njim pa je nižji objekt, v katerem so supermarket, banka, lepotilni salon in trgovina za male živali.

Policija tudi preiskuje, zakaj so se pred zrušenjem strehe oglasile sirene. Lokalni prebivalci so povedali, da so se sirene v zadnjem času večkrat sprožile, zato jim niso več posvečali pozornosti.