Drugi dan srečanja obeh Korej je severnokorejski voditelj veliko boljše volje. Foto: EPA
Drugi dan srečanja obeh Korej je severnokorejski voditelj veliko boljše volje. Foto: EPA
Navdušen sprejem Ro Mu Hjuna
Čeprav je po prvem srečanju voditeljev obeh Korej po skoraj 50 letih leta 2000 Kim Džong obljubil, da vrne obisk v Seulu, je tudi tokrat moral na pot Ro Mu Hjun. Foto: Reuters

Južnokorejski predsednik Ro je prve vsebinske pogovore sicer označil za iskrene in pristne, a priznal, da imata s Kimom glede nekaterih vprašanj različno mnenje. Kim Džong Il po Rojevih besedah ni zadovoljen s tempom, s katerim je Južna Koreja privolila v uresničevanje nekaterih ukrepov v okviru pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu. Pri tem je imel najverjetneje v mislih pomoč v zameno za razorožitev Pjongjanga.

V dar DVD-ji
Južnokorejski predsednik je ob današnjem srečanju vidno razpoloženemu Kim Džong Ilu izročil več daril, med njimi tudi DVD-je, saj Kim velja za velikega ljubitelja filmov.

Tokratni tridnevni vrh voditeljev obeh Korej, ki sta tehnično še vedno v vojni, je šele drugi v zadnjih 50 letih. Južnokorejski predsednik je na meji med državama izstopil iz avtomobila in simbolično prestopil mejno črto, rekoč, da črta predstavlja zid, ki je pol stoletja ločeval državi, zaradi česar so ljudje hudo trpeli.

Mir in napredek v ospredju
Največ pozornosti bosta voditelja do konca tridnevnega srečanja namenila vzpostavitvi trajnega miru in gospodarskemu razvoju. Analitiki predvidevajo, da bi lahko voditelja podpisala tudi mirovno izjavo, saj sta državi uradno še vedno v vojni, kajti po spopadih v letih od 1950 do 1953 nista nikoli uradno sklenili miru.

Med Korejama so ZDA
Na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku je visoki severnokorejski uradnik Čoe Su Hon dejal, da napredek v odnosih med Seulom in Pjongjangom ne bo mogoč, če bodo ZDA nadaljevale sovražno politiko do Severne Koreje, ki vključujejo "ostre gospodarske ukrepe in prazne grožnje z jedrskim napadom".