Nova romunska vlada je prisegla prejšnji teden. Foto: EPA
Nova romunska vlada je prisegla prejšnji teden. Foto: EPA

53-letni Mang je zanikal vse obtožbe in zatrdil, da so afero zakuhali njegovi politični nasprotniki. K odstopu je Manga zaradi obtožb o plagiatorstvu pozval romunski premier Victor Ponta, čigar vlada je prisegla 7. maja, potem ko je prejšnja vlada pod vodstvom Mihaija Razvana Ungureanuja v parlamentu dobila nezaupnico.

Mang je bil le nekaj ur po prevzemu položaja že obtožen, da je v najmanj osmih znanstvenih člankih o informacijski tehnologiji prepisoval od tujih avtorjev.

Že prejšnji teden ga je k odstopu pozval nekdanji premier Emil Boc, ki je pred televizijskimi kamerami dramatično mahal z domnevno prepisanimi in izvirnimi članki.

"Nesrečno" ministrstvo
Ponta očitno nima sreče z mestom ministra za izobraževanje, saj se je pri njegovi prvi kandidatki izkazalo, da sploh ni študirala na ameriški univerzi Stanford, ko je sama navajala v svojem življenjepisu.

Do tega so prišli mediji, potem ko so v njenem življenjepisu odkrili kup slovničnih in tipkarskih napak, med drugim tudi napačno zapisano ime univerze. Ponta jo zamenjal še pred imenovanjem za ministrico in za kandidata imenoval Manga.